Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

I papperskorgen med den svenska modellen, sa Littorin

Visst är det svårsmält att oppositionsledaren kallar regeringens arbetsmarknadspolitik för någonting ”sataniskt, elakt och väldigt konservativt”. Det är ett uttalande som förtjänar kritik. Och borgerliga ledarsidor och bloggar har det senaste dygnet hjälpts åt att leverera råskäll.

Men så nödvändig kritiken som förs fram mot Mona Sahlin av borgerliga och liberala tidningars ledarsidor än är, lika viktigt är det att inte glömma hur regeringen, närmare bestämt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, har svarat på kritiken. I skuggan av Sahlins prat om satanism har Littorin undsluppit sig ett antal formuleringar som vilken annan dag som helst skulle få mycket stor uppmärksamhet.

Redan förra veckan förklarade han för Ekot att man bara ”får ut sitt grundskydd genom a-kassan” och att man sedan vid behov får ”toppa upp den med annat”. Någonting annat är inte förenligt med regeringens linje. Där ser man. Är de övriga ministrarna och partierna informerade om att det är dags att överge den generella modellen att alla som bidrar till de gemensamma systemen ska få ut en ordentlig ersättning, även vid relativt höga löner?

Inkomstbortfallsprincipen är viktig, den är ingenting som regeringen bör tillåta en av sina ministrar att slarva bort över förmiddag. Vid kortare tid av arbetslöshet eller sjukdom ska inte villa eller bilen behöva säljas bara för att man saknar en privat förmögenhet (inte helt lätt att skrapa ihop genom förvärvsarbete med det skattesystem vi har) – eller inte har haft möjlighet att toppa ”grundtryggheten” med lite guldkantsförsäkringar.

Det finns ingen inneboende motsättning mellan en generell välfärd och en välfungerande arbetsmarknad. Utanför de allra mest insnöade högerskrymslen är det välkänt faktum. En generös a-kassa (med en tydlig bortre parentes) och en reformerad arbetsrätt ger en både rörlig och trygg arbetsmarknad. Står verkligen det i motsättning till regeringens arbetslinje?

Annonser

Filed under: Uncategorized

3 Responses

  1. Ola Svedin skriver:

    Väl rutet.

  2. Roger Svensson skriver:

    Ehh, vad är det här för blogg egentligen? Varför kallar ni er ”liberala”? Några klassiska liberala eller libertarianska tankar verkar den ju inte stå för i alla fall utan på sin höjd någon sorts utvattnad ”välfärds”- eller socialliberalism. Att folk inte skall ha friheten att själva bestämma över vilken trygghet de vill ha och hur denna skall ordnas, utan det skall pappa staten kollektivt bestämma, har ju mer med socialism än liberalism att göra …

  3. Den allvarsamma leken skriver:

    Nej, så mycket libertarianska tankar kommer man nog inte hitta här. Då hade vi kallat bloggen libertariansk. Vi är medvetna om Johan Norbergs och några andra söta Rand-älskares existens, men det är knappast deras ideologi som brukar kallas för liberalism i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: