Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Folkpartiet borde vara alternativet

Hur kan annars så skickliga borgerliga politiska strateger lämna wo och bara titta på när hela ungdomsgenerationer driver över till miljöpartiet och piratpartiet? Frågan är befogad. Först den sorgliga FRA-följetongen och nu de borgerliga partiernas hantering av IPRED.

De unga nätanvändarna håller frihet och personlig integritet högt, de skyr auktoritära system. Ett parti som gör anspråk på att vara Sveriges liberala parti borde vara det naturliga valet för många ur den generation där internet är en självklar del av vardagen. Men det är det inte. De väljer piratpartiet och miljöpartiet i stället. För folkpartiet väljer att ställa sig på skiv- och filmbolagslobbyns sida.

Om folkpartiet vill vara det frihetliga alternativet för nya generationer måste man inse hur verkligheten ser ut – och kommer att se ut. Personlig integritet och frågor och nätfrågor kommer att öka i betydelse, inte tvärtom. Detsamma gäller de nya arenorna för politisk debatt och opinionsbildning. FRA-lagen och nu IPRED var inte någon tillfällig fluga, det var bara början.

IPRED-lagen är en första möjlighet för folkpartiet att visa upp sig för och locka till sig nya väljargrupper. Men då krävs 1) att man inser att fildelning är här för att stanna, 2) att det inte är något problematiskt, bara ett nytt sätt att distribuera kultur, och 3) att IPRED är en fråga om upphovsrätt, inte fildelning. Så länge partiet riktar in sig på att begränsa fildelning snarare än att se över upphovsrätten, kommer man att hamna fel. Svårare än så är det inte.

 Vissa av folkpartiets företrädare har insett detta, men hos många andra är motståndet fortfarande stort. Det är konstigt att en av partiets ledande kulturpolitiker så tydligt har tagit ställning för rättighetslobbyn. Digitaliseringen innebär en revolution för kulturutövandet. Det borde omfamnas, men i stället väljer man att låta skivbolagen jaga fildelande tonåringar.

 Det är synd. Folkpartiet har allt att vinna på att ta steget in i ungdomsgenerationerna. De röstar ocks

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer, , ,

One Response

  1. Erik skriver:

    För den som undrar har Ett liberalt parti en helt annan politik i ipred-frågan än folkpartiet. Se här:
    http://sv.ettliberaltparti.wikia.com/wiki/Upphovsr%C3%A4tt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: