Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Bättre göra rätt än göra trendigt

Trendriktighet är en färskvara. Det som var inne i går är ute i dag. Det är populärkulturens axiom. Hur många trendputtar kommer att rulla upp byxbenen på sina chinos även i vår? Kommer de ens att bära chinos? Samma fenomen gäller också åtminstone delvis svensk politik. Och det fattar moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Därför ska de nya moderaterna bli ännu nyare. Nu till helgen håller partiet framtidskonvent i Sollentuna. Politiska förslag från fem arbetsgrupper ska diskuteras av deltagarna. Enligt ett pressmeddelande är syftet att fler ska ”vara involverade i förnyelsen av moderaternas politik”. Fem arbetsgrupper har tagit fram var sitt program som utgör underlag för diskussionerna.

Det är ett smart grepp. Medlemmarna känner sig delaktiga, moderaterna framstår som moderna (framtid och konvent. I samma ord. Modernaste modernt.), partiledningen får chansen att släppa några testballonger och i slutändan kan samma ledning själv välja vad som ska bli moderat politik.

Men smart behöver inte betyda bra. De arbetsgruppernas förslag sträcker sig från tandlösa, över knasiga till mindre charmiga reformer. Dillandet om förskolebarnens ”arbetsdag” och ”arbetsvecka” och 40-timmarskrav har redan sablats ner av ledande m-företrädare. Inte heller förslaget om en nationellt fastslagen norm för barngruppernas storlek i förskolan lär bli moderat politik.

Däremot kanske ”svenskkontraktet” blir det. Det skulle i så fall inte vara särskilt festligt. Till Svenska Dagbladet säger Per Schlingmann att man med kontraktet vill ”skicka en signal om att det finns saker som vi tycker är väldigt centrala och som alla måste förhålla sig till”. Okej, så långt. Men varför argumenterar man de om respekt för svenska värderingar, inte för värderingar som genomsyrar det svenska samhället. Eller varför inte nöja sig med det självklara: att respektera svensk lagstiftning. På sin egen kammare får man sitta på vilka värderingar man vill. Faktiskt.

Nä, smart behöver verkligen inte betyda bra, eller ens trevligt. Moderaterna förstår mycket väl vilka väljargrupper som gör vågen för antydningar av det här slaget. När allt kommer om kring kanske det ändå kan vara okej att gå runt med upprullade chinosbyxben även nästa år? Kanske ska man acceptera att vara lite ute, i alla fall inom politiken. Det är trots allt viktigare att göra rätt än att göra trendigt.

Filed under: Politiska kommentarer, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: