Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Barnen offras för det nya nationalistpartiets skull

Idag kom då betänkandet Försörjningskrav vid invandring. Ett tydligt steg mot en mer restriktiv invandringspolitik. Utredaren föreslår att en person med uppehållstillstånd som vill få sina anhöriga till Sverige måste uppfylla krav på en bostad där de kan bo och en inkomst som familjen kan leva på. Med många undantag, den som räknas som ”flykting” enligt ett antal definitioner ska kunna ta hit sina anhöriga direkt, den som haft uppehållstillstånd i fyra år ska undantas och barn ska kunna ta hit sina anhöriga direkt. Men många flyktingar passar inte in under de beskrivningar som ges i lagen. Utredaren själv uppskattar att det kan handla om 10 000 invandrare som nästa år måste uppfylla försörjningskraven för att få ta hit sina anhöriga. (Se sid 111.)

En hel del av dessa invandrare har barn, som om utredningen genomförs kommer skiljas från en av sina föräldrar (oftast pappan) under flera års tid. Det tycker inte jag ryms inom begreppet human flyktingpolitik. Om en person kommer hit och vi konstaterar att personen uppfyller de krav vi har ställt upp för att ge honom uppehållstillstånd, så kan vi inte låtsas som om barnen inte finns. Ett barn mår oftast bäst av att vara med sina vårdnadshavare.

Socialdemokraterna och Moderaterna har alltid varit skeptiska till invandring. Det är inte oväntat att en regering dominerad av Moderaterna driver fram en mer restriktiv politik. Men det är helt orimligt att det är barnen som ska offras.

Under resans gång har flera intresseorganisationer påpekat för utredaren att han måste beakta barnkonventionen. Utredaren konstaterar själv att det bl.a. står i konventionen att staten ska säkerställa att barn inte, mot sin vilja, skiljs från sina föräldrar, om ett åtskiljande inte är nödvändigt för barnets bästa. Det är ju svårt att se hur det går ihop med försörjningskraven. Men utredaren lutar sig mot att andra länder har det här, och en tidigare svensk utredning (SOU 1996:115, ej på nätet) har kommit fram till att skrivningen i konventionen inte ska tolkas som ett förbud. Värt att forska vidare i!

Alliansen gjorde upp om grunddragen redan i vintras, när direktiven skrevs. (Läxa till alla oss som vill påverka – försök ta reda på när utredningar är på gång att tillsättas, t.ex. genom att läsa budgetproppen, många av de viktigaste politiska frågorna avgörs här.) Men det innebär inte att det är försent att påverka, det visade FRA-debaclet tidigare i år.

Grundfrågan är redan avgjord, därför ser jag det inte som någon nyhet att representanter från kristdemokraterna säger att de har synpunkter. Vi kommer att klara ut det här och leverera en proposition, hittills har vi inte misslyckats på det här området och vi kommer inte att göra det nu heller.

Så säger migrationsminister Tobias Billström till Ekot.

Visst, det kommer säkert en proposition. Men låt oss se till att den inte innehåller det Billström vill! Varför är det bara kristdemokrater som säger ifrån? Vem blir den första folkpartisten som vågar höja rösten?

Det är sent och jag hinner inte skriva mer. Men det behöver grävas en del ytterligare i utredningen, och alla goda krafter måste mobiliseras. Ni som bloggar, skriver ledare osv – skriv några rader. Alla partiaktiva – ta kontakt med era partivänner. Ni som vill veta mer – jag lovar att återkomma.

Medier som skriver om utredningen: SvD  DN

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer, , ,

One Response

  1. Roger Svensson skriver:

    Sen när blev en ”liberal” ståndpunkt att det är en mänsklig rättighet att man själv och alla ens anhörig skall försörjas av andra? Det här är ju ren sosse-retorik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: