Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Bring it on!

Oppositionen har presenterat ett gemensamt program som ska putta bort alliansregeringen från makten. Det ska bli väldigt spännande att följa hur denna science fiction/horror-inspirerade koalition kommer att utvecklas. Deltagarna är:

1. En svag socialdemokrat utan ordentligt stöd från sitt parti

2. En kommunist som inte längre är kommunist, men ändå tror på en socialistiskt styrd ekonomi

3. Två miljöpartister som kunde ha vunnit röster från alliansens väljare om de inte hade signat upp med (1) och (2)

Jag kan ha fel, men det här känns mycket skakigt. Alldeles oavsett är det i alla fall mycket spännande – kampen om makten 2010 har trappats upp. Nu kör vi!

Annonser

Filed under: Uncategorized

3 Responses

 1. Erik skriver:

  Men är inte frågan om Ohlys kommunism lite överspelad nu? Det har dividerats i flera år om det är problem att han kallar sig det, eller att han är det, eller att han har varit det osv. Björklunds kommentarer osade 1980-tal mer än ngt annat.

  Men det viktiga är ju vad partiet tycker i tex utrikespolitiken, idag inte hur Ohly etiketterar sig. Och detta skriver jag inte för att vara förlåtande, tvärt om. I kortversionen av vänsterns utrikespolitik kommer det mesta av eländet fram:

  ”USA:s närvaro i landet begränsar möjligheterna till en fredlig utveckling i Irak, därför är det av största vikt att de lämnar Irak. Den interna splittring som finns i Irak har till en stor del skapats av en medveten politik från ockupationsmaktens sida i syfte att splittra och försvaga motståndet. Under ett tillbakadragande av USA-koalitionens trupper ska FN sända observatörer till Irak. Det måste bli FN:s uppgift att skapa fred och säkerhet för den irakiska befolkningen. I en FN-styrka ska inte soldater från de länder som ingått i USA-koalitionen ingå eftersom dessa misskrediterat sig själva.”

  ”Vänsterpartiet är motståndare till den ekonomiska blockad av Kuba som hålls vid liv av USA. Den är en starkt hämmande faktor för en utveckling av demokratin. Vi ser att Kuba genomgått stora sociala framsteg och att landet inspirerat människor världen över i deras kamp för social rättvisa. Men att man på Kuba gjort sociala framsteg ursäktar inte de inskränkningar i demokratiska rättigheter som finns. För vänsterpartiet är mötesfrihet, organisationsfrihet, strejkrätt, yttrandefrihet samt allmänna, fria och hemliga val nödvändiga beståndsdelar i varje demokratiskt samhälle. Det är i praktiken inte möjligt att dra en skarp gräns mellan demokratier och icke-demokratier, men Kuba uppfyller i detta avseende inte de minimikrav som måste ställas på en demokrati.”

  Ohly har varit mycket tydligare om Kubas brist på demokrati än så här. Men detta är vad partiet tycker: Skulden till förtrycket är en amerikanska politiken.

  Och i kapitlet om MR och demokrati skrivs det många fina ord. Men det enda land partiet vågar säga bryter mot de mänskliga rättigheterna är USA.

  Det är denna utrikespolitik som Mona Sahlin ska kompromissa med. Eländet är ett faktum alldeles oavsett etikett.

  Erik

 2. Kalle skriver:

  Fast är den verkligen så överspelad. Visst, killen har slutat kalla sig kommunist. Men det beror nog mer på Uppdrag Granskning och partistrateger än på någon större ideologisk omsvängning.

 3. Kalle skriver:

  Å tredje sidan: även utan etiketten gör ju Ohlys och vänsterpartiets åsikter det väldigt intressant att följa utvecklingen. På vilket sätt blir det lättare att enas sakpolitisk efter gårdagens besked? Och om det nu ändå skulle ske, vilket departement skulle sosseriet på allvar vilja släppa till vänstern?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: