Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Bush, kriget och ekonomiskt illiterata medier och partier

DN, Aftonbladet och Svenskan kör en TT-artikel om de enorma kostnaderna för USA:s militära insatser i Afghanistan och Irak. 2,2 miljarder kronor om dagen.Det här innebär Krigen kostar alltså ungefär 0,7 procent av USA:s årliga BNP. Det är möjligt att siffran är felräknad eller så, men den här artikeln i Time verkar hamna i samma härad.

Och det är inte den exakta siffran som är min poäng, utan: De flesta journalister förstår inte grunderna i det samhälle de skriver om. De vet inte vad som är mycket och lite, vad som är huvudsak eller bisak, vad som egentligen pågår. En kostnad på 0,7 procent av BNP är inte mycket för något som under ett antal år varit en regerings främsta prioritet. Kriget suger, men det försvarar inte dålig journalistik.

Folkpartiet lider delvis av samma problem som journalisterna. Sedan alliansen la fram sin första gemensamma budget våren 2006 har de olika partierna inte längre egna budgetalternativ. Folkpartiet saknar kort sagt en samlad bild av hur man vill prioritera i politiken. Anders Borg lägger ett förslag inför varje budgetproposition på hösten, och sedan får de andra partierna tigga till sig något köttstycke var.

Det här kan bli ämne för fler inlägg, men DN debatt häromdagen kan ge lite att fundera på. Anders Borg är respekterad av många, men jag kan inte se att det han gjort är särskilt smart eller märkvärdigt. Han har sänkt skattetrycket en bit genom försämringar av alla socialförsäkringssystem. Och han har gjort det på ett så tillkrånglat sätt att folk inte förstår det. Därigenom får man sannolikt en mycket sämre effekt på sysselsättningen än i de enkla beräkningar som görs från Finansdepartementet, Konjunkturinstitutet, Finanspolitiska rådet m.fl. Små fördelar, stora nackdelar.

Folkpartiet borde varje år, i god tid före förhandlingarna om statsbudgeten, visa upp åtminstone en skiss eller en långsiktig vision för den ekonomiska politiken. Grunden borde vara att skatterna ska fortsätta sänkas genom bättre arbetsmarknadsutbildningar, rehabilitering, ekonomiska incitament för dem som ägnar sig åt arbetsmarknadsutbildningar och rehabilitering, bättre kontroll i socialförsäkringarna etc, i stället för sänkta ersättningsnivåer.

En av huvudfunktionerna för ett politiskt parti är att väga olika intressen mot varandra och skapa en helhetssyn. Det gör inte fp längre. Och journalisterna kommer inte fatta att det är ett problem, så en förändring måste drivas fram inifrån.

 

Annonser

Filed under: Uncategorized, , , ,

3 Responses

 1. Duttle skriver:

  ”2,2 miljarder kronor om dagen.Det här innebär 0,7 procent av USA:s årliga BNP. ”

  0,7% års-BMP *365 = 255,5

  Alltså: under ett år spenderar USA 2,55 gånger av den BMP landet genererat under samma år, för att bekosta krigen. Orimligt.

  Vem räknar fel här !?

 2. […] gick 20,4 miljarder kronor av offentliga medel till kultur. Den som läst mitt förra inlägg om krigen i Irak och Afghanistan gissar kanske att det motsvarar 0,7 procent av BNP, och gissar då […]

 3. Den allvarsamma leken skriver:

  Duttle: Självklart hade jag räknat både krigskostnaden och BNP på ett år. Vill man ha mer precis beräkning kan man ju ta totalkostnaden för krigen och dela med BNP för krigsåren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: