Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Kulturen kostar som kriget

 

DN skriver idag att den svenska kulturpolitiken är bäst i Europa. Vi har näst störst andel av de sysselsatta som jobbar med kutlur, störst andel som tagit del av kulturevenemang, vi ligger långt över snittet när det gäller egna kulturaktiviteter.

2006 gick 20,4 miljarder kronor av offentliga medel till kultur. Den som läst mitt förra inlägg om krigen i Irak och Afghanistan gissar kanske att det motsvarar 0,7 procent av BNP, och gissar då alldeles rätt.

Man kan inte vänta sig annat än att kulturjournalister tycker att det är bra med stora satsningar på kultur, så idag ska jag inte gnälla på journalister. Men vi andra kanske ska fundera ett varv – är det rimligt att svensk kulturpolitik ska kosta som George Bushs krig? Det är ju väl värt att notera att hushållen lägger mer än dubbelt så mycket som det offentliga, och att mycket av kulturen är i stort sett ideell – körer, amatörteater, bygdespel, garageband etc.

Klart vi ska ha en massa trevlig kultur i Sverige. Men den offentliga kostnaden är inte oansenlig, och gör kanske inte så stor nytta. Kanske skulle vi kunna överleva även om vi hamnade närmre Europas snitt, och lägga offentliga medel på saker som har större effekt på människors lika möjligheter i livet?

Annonser

Filed under: Recensioner

One Response

  1. Camilla skriver:

    Det är nog fel tid att vilja minska på de offentliga kostnaderna för kultur, med tanke på den nedmontering av välfärdsbubblan à la högkonjunktur+högerstyre vi kommer få åren som kommer. Kulturen får alltid ett uppsving under svårare tider och ger inte bara fin musik eller en ny hobby för enskilda. Den ger också oss också gemensamma vinster i form av utbildning, välmående och minskade offentliga kostnader för sådant som sjukvård, kriminalitet och social utslagning. Kulturen har ett stort värde i ett sekulärt samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: