Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Vi kan inte fortsätta finansiera förtrycket

Jan Björklund förklarar i sitt tal vid Folk och försvar att Ryssland inte längre är att lita på, att landet återigen är ett hot mot vår säkerhet. Och som en cynisk bekräftelse sköts en journalist och en människorättsadvokat på öppen gata i Moskva.

Men det viktigaste är att han bygger vidare på logiken i folkpartiets linje i försvars- och säkerhetspolitiken, i försvaret av kärnkraften, i Hamiltons el-bilar, i motståndet mot gasledningen i Östersjön, i de nya satsningarna på kollektivtrafiken i Stockholms län osv.

Logiken som säger att vi inte kan låta våra egna transport- och energisystem fortsätta finansiera förtrycket i Ryssland (och Mellanöstern) och hotet mot vår egen säkerhet.

Men det innebär förstås inte att vi ska avbryta handeln med Ryssland. Däremot ta fasta på erfarenheten från EU, att det är samarbete och ömsesidigt beroendet mellan demokratier som skapar förutsättningar för långsiktig fred.

För att handeln ska föra med sig säkerhet måste vi alltså även använda de öppna gränserna till att förändra den ryska politiska verkligheten, i vilken hot mot grannländerna och förtryck av medborgarna är en självklar del. Det viktigaste steget mot säkerhet är inte ett starkt försvar – även om det också behövs – utan demokratiska grannar.

I skrivelsen Frihet från förtryck som kom i höstas har UD utvecklat en nytänkande politik på området. Men detta har ännu inte lett till förändringar inom biståndet. Dessutom gjorde ett antal för hastiga beslut i början av mandatperioden att allt demokratibistånd till Ryssland nu har avvecklats, inget stöd till mr-grupper, inget stöd till oberoende medier, inget till oberoende miljöorganisationer osv.

Folkpartiets tydliga linje om utvecklingen i Ryssland gör det med andra ord ännu viktigare att demokratistödet till Ryssland återupptas.

intressant, svd, dn, dn ledare

Annonser

Filed under: Uncategorized, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: