Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Eurovänner – tagga ner!

I lågkonjunkturens spår har debatten om euron intensifierats. Det började med att folkpartiet gick ut och krävde en ny folkomröstning, och nu har de gamla argumenten om kronan som en sårbar valuta dammats av och tryckts tillbaka in i diskussionen. (till exmpel här eller här ) Och visst har vi hört dem förut. Det handlar om nackdelar för småföretagare som lider av transaktionskostnader och valutafluktuationer, om hur Sveriges ställning i EU skadas av att vi inte deltar fullt ut i EMU och om minskade exportintäkter.

Och visst finns det tyngd i argumentationen. Men allting blir inte perfekt bara för att man inför euron, och sanningen är att Sverige klarar sig hyfsat bra utan den. Euroförespråkarna måste därför ställa om sig och börja argumentera mer politiskt för sin sak.

För i grund och botten är euron ett politiskt projekt snarare än ett ekonomiskt. Det handlar om att Europa ska bli starkt och sammansvetsat, och då är euron en av delarna som håller ihop de spretande medlemsstaterna

På ett sätt kan man därför säga att Sverige hyfsat lätt kan åka snålskjuts på euroländerna. När den europeiska ekonomin stärks är det bra för oss också, men samtidigt behöver vi inte delegera makt till ECB.

Men Sverige utan euron betyder framför allt att vi mentalt fortsätter befinna oss i Europas periferi, och där bör vi inte stanna. Euron kan bli det verktyg som lyfter in Europa till köksborden i Östersund och som avdramatiserar EU. För EMU är egentligen inte någon jättefråga. Euron fanns med på dagordningen när vi gick med i EU, och vi är redan så pass insyltade i unionen att euron inte kommer göra någon större skillnad.

Det är detta som eurovännerna måste fokusera på istället för att prata om transaktionskostnader. Svenskarna behöver ett mer avspänt förhållande till EU, inte mer dramatik och debatter om valutafluktuationer.

Annonser

Filed under: Uncategorized

5 Responses

 1. Erik skriver:

  Det är helt sant, egentligen borde vi bara glida in i EMU, eftersom att vi i princip redan är där. Men folkomröstingstraditionen gör att frågan alltid kommer att nå en helt kontraproduktiv konfliktnivå.

  Vi kan inte gå med utan folkomröstning, och därmed kommer frågan alltid att skapa konflikt, som nationalister ofta är bra på att vinna.

 2. Kalle skriver:

  Fast var nånstans står det att vi inte ska folkomrösta? Det lär vi aldrig komma ifrån. Jag håller också med att euron_borde_ses som ett politiskt projekt, men jag har svårt att se hur en sån kampanj skulle kamma hem segern i en folkomröstning: opinionen svänger för att det har blivit dyrare att shoppa loss på kontinenten, inte för att svenskarna helt plötsligt har blivit varma Europavänner.

 3. Ännu en bloggare skriver:

  Alltså, står och står – när vi folkomröstade om medlemskap i EU fanns redan EMU och euron med i planerna. Storbritannien och Danmark har fått opt-outs, vilket betyder att de kan behålla sina valutor, men för oss var ett ja till EU back in the day även ett ja till euron. Enligt reglerna är vi därför skyldiga att införa euron, men det finns ingen på europanivå som idag tycker att Sverige ska tvingas byta valuta, så den delen av vårt medlemskap i EU har inte diskuterats särskilt mycket.

  Och visst är det så att opinionen styrs av priserna i Europa. Samtidigt kan inte en hel kampanj bygga på att det just nu är dyrare här än där (innan finanskrisen levde vi ju dessutom gott i Europa med våra svenska kronor). Ett sådant upplägg både hoppas och tror jag att svenskarna kommer att genomskåda.

 4. Erik skriver:

  Det är ju en vacker förhoppning att opinionen skulle styras av priserna. Men det är väl ändå inte sannolikt. Under EMU-kampanjen så försökte ja-sidan argumentera med rationella nytto-argument hela tiden men det fastnade inte. Det är frågan om det nationella självbestämmandet som är grunden för nejet.

  Jag tror att opinionen har svängt för att svenskarna har vant sig vid EU, långsamt har det gått, men nästan hela tiden åt rätt håll.

  Men, om vi skulle folkomrösta igen, så skulle känslorna komma till ytan, och nationalisterna vinna.

 5. Kalle skriver:

  Ja, prisupplägget är ju dessutom fel. Och ja, jag vet att EMU och euron (fast under annat namn, väl?) fanns med i planerna i det Maastrichtavtal som vi röstade ja till. Men att använda det som huvudargument för att klubba igenom en anslutning direkt i riksdagen känns som ett politiskt självmord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: