Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Samtal med Sverige 1.0

Alliansens tanke att sätta igång en bred diskussion med medborgarna om vad som är viktigt inför nästa mandatperiod är helt rätt. Men Alliansens ”samtal med Sverige” har fastnat i 1990-talet.

Interaktiviteten i processen sträcker sig nämligen till förhoppningen att vi medborgare fritt ur hjärtat i ett mejl eller pappersbrev ska besvara ett antal frågor. Varför finns det inget forum, ingen wiki, ingen mötesplats där man kan diskutera innan svaren skickas in? Varför är Alliansen så hopplöst omodern? Ni måste ju kunna bättre än detta.

Att dricka liberalt bjuder dock in alla som är intresserade till wikin Ett liberalt parti för att gemensamt skriva ett svar till Alliansen.

Men dessutom måste detta kommenteras. I oktober skrev Alliansens partisekreterare på Svd brännpunkt:

Men vi måste också fortsätta och förstärka arbetet med att öppna upp vår allians och göra den bredare och tillgänglig för många fler. Vi ska se till att forma oss på ett sätt så att vi tar vara på människors intresse.

Vi partisekreterare får idag uppdraget att tillsammans finna svar på hur vi främst kan använda nätet fram till 2010 för att erbjuda människor att kunna engagera sig direkt i Alliansen.

[…]

Det finns många goda exempel att snegla på, inte minst i USA. Den kanske främsta lärdomen från den pågående amerikanska valrörelsen är hur såväl demokrater som republikaner lyckas engagera hundratusentals personer att arbeta frivilligt för sina övertygelsers skull.

[…]

Nätets framväxt är den viktigaste förändringen på många år för partiernas möjligheter att involvera människor. Barack Obamas kampanj på nätet är ett bra exempel på att det finns stora möjligheter för den som vill och vågar.

Det handlar till exempel om framväxten av sociala miljöer i den digitala världen och hur nätet blir ett nav som förmår fånga upp människor. Envägskommunikation förbyts i interaktivitet när människor ges möjlighet att själva agera och ge stöd.

Att erbjuda människor en kontakt direkt med Alliansen är en naturlig utveckling för oss. Det sänker också tröskeln för människor att engagera sig och bidrar till att vitalisera partiväsendet.

Resultatet av detta uppdrag, att ”finna svar på hur vi främst kan använda nätet” är alltså ”samtal med Sverige”. Så här går det till:

Samrådet pågår från och med den 27 januari till den sista april. Det är helt öppet, vilket innebär att såväl medlemmar, föreningar/ distrikt/ länsförbund samt övriga intresserade är välkomna att delta.
När samrådet är genomfört kommer svaren att sammanställas och resultatet göras offentligt. Det kommer att ligga till grund för de reformgrupper som har till uppgift att förbereda Alliansens politik för nästa mandatperiod.
Vi ser gärna att så många som möjligt deltar i samrådet. Därför hoppas vi att ni lokalt arbetar för att skapa intresse kring frågorna.
Ett sätt kan vara att bjuda in allmänheten till ett öppet möte där frågeställningarna lyfts. Det kan också handla om att tipsa medlemmarna i nyhetsbrev och på hemsidor om att samrådet pågår och var de kan ta del av det. Ett annat initiativ kan vara ordna att grupparbeten kring samrådet som aktivitet på nästa föreningsmöte.
Svaren kan mailas till adressen samrad@alliansforsverige.se eller skickas med post till:

”Samtal med Sverige”
Allians för Sverige
Box 2357
103 18 Stockholm

En god vän skrev häromdagen detta: ”har du inte hört talas om det världsomspännande datanätet Internet? Det är där man kan skicka så kallad e-post (elektronisk post) som sedan levereras blixtsnabbt från en dator till en annan. Som telefax, ungefär, fast lite krångligare, för man får själv skriva ut brevet på papper.”

(SvD, Sydsv, intressant)

Annonser

Filed under: Uncategorized, ,

6 Responses

 1. Kalle skriver:

  Ja, det är onekligen ett spännande sätt att lansera någonting ”nytt”. Samma motsägelse som ovan (Svd-artikeln kontra Samtal med Sverige) dök dessutom upp på pressträffen där Samtal presenterades. Per Schlingmann förklarade då att ”åldrande och glesnande partiled kräver nya sätt att organisera partisympatisörerna på. Vi måste använda oss av nya medier, vara inkluderande”.

  Och av det resonemanget följer: tre stormöten med ministrar under våren, samt möjligheten att skicka brev till partikanslierna?!

 2. Erik skriver:

  Jo precis, man undrar hur organiserandet av partisympatisörerna ska ske, och hur de ska leverera på uppdraget som de tog på sig i svd? Det kan ju inte vara så att svd-artikeln bara var ett utspel i Obamatider?

 3. Fritidspolitikern skriver:

  Ännu roligare blev det av att alliansens hemsida låg nere halva dagen när ”samtalet” lanserades…

 4. […] måste börja blogga — ni vet, skriva dagbok på nätet. Eller ha en Facebook-grupp. Talande är Alliansens Samtal med Sverige, där ”allmänheten” uppmanas berätta — per […]

 5. […] fel i detta, men Alliansens försök att samtala med medborgarna fortsätter att bortse från den teknik som faktiskt skulle möjliggör […]

 6. […] igång en dialog med medborgarna inför nästa mandatperiod. Vi var positiva till tanken, men fnissade åt de omoderna metoderna som samtalet skulle förverkligas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: