Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Liberaler, för eller emot arabiska?

Det finns hundratusentals liberaler i Sverige. Några finns i folkpartiet. Vissa av oss undrar nu hur ni andra ställer er till frågan om arabiska ska förbjudas som undervisningsspråk i svenska skolor. Svenska dagbladet refererar idag till en fp-rapport som presenterar idén. Rapporten ska diskuteras på folkpartiets landsmöte i höst. Därför är det viktigt att liberaler tar ställning i frågan så att det finns ett underlag.

Uppdatering: Omröstningen ligger numer i kolumnen till höger.

(Folkpartiet har ännu inte lagt ut rapporten på hemsidan, så det är svårt att avgöra om tidningen refererar korrekt.)

(C mfl är förstås emot, här, och här och här)

Filed under: Uncategorized, , , ,

16 Responses

 1. Aladdin sane skriver:

  Helt rätt.

  Svårt att förstå hur integration in i det svenska samhället gynnas av hemspråksundervisning.

 2. Martin skriver:

  Detta är tragiskt. Vilken chauvinism att tro att ett litet skitspråk som talas av tio miljoner människor är mer värdefullt än arabiskan. Vore det i globaliseringens tidevarv inte rimligare att förbjuda svenskan som undervisningsspråk?

 3. Ossian Johansson skriver:

  Vilket år blir Svenskan ett minoritetsspråk, och Arabiskan Officiellt språk i Sverige.

  Förmodligen samma år som som statsfinansierad etniskr rensning av Svenskarna startar.

  Alltså omkring år 2065-2080.

  Mångkulturen ÄR fantastisk

 4. […] «‹ Går det att förbjuda folkpartiet,Liberaler, för eller emot arabiska?,Modersmålsundervisning åter på tapeten,Svenska i svenska skolor,Inrikespolitik,L’exili […]

 5. Torsten skriver:

  Och hur ser dessa ”liberaler” på Franska skolan, Engelska skolan etc.?

 6. […] Ändring! Rösta om förslaget på Att dricka liberalt. […]

 7. Erik skriver:

  Folkpartiet i Skåne, där Nylander kommer ifrån, har bedrivit kampanj mot utrikiska förut:

  http://sydsvenskan.se/sverige/article211517.ece

 8. Kristian skriver:

  Jag är (trots allt fortfarande) medlem i folkpartiet och fd doktorand i neurobiologi, och håller helt med Maria Wetterstrand.

  Detta folkpartiförslag är idioti.

  Förslaget resonerar som om olika språk upptog separata utrymmen i hjärnan, som om svenskan hade ett eget område som inte tränades om man tränade arabiska, som satt i ett annat område.

  Problemet är bara att detta är totalfel. All nyare forskning visar att flerspråkighet är stimulerande och utvecklande för hjärnan. Genom flerspråkighet får man en generellt bättre språkförmåga, för de mentala färdigheter som språkanvändning bygger på kan användas i alla språk man använder. Kan man många språk är det lättare att lära sig ett till.

  Olika språk sitter inte i skilda områden, utan de är sammankopplade. De hänger ihop med de mentala representationer vi har för olika begrepp.

  Exempel: Om vi ska lära oss det engelska ordet för elefant, så har vi redan en mental representation av vad en elefant är (fakta, utseende, ljud osv). Det går blixtsnabbt att förstå att det engelska ordet handlar om samma sak som vi redan har ett svenskt ord för, och ”elephant” kan därför snabbt integreras i hjärnans nätverk.

  Antag nu att vi inte inte redan hade någon mental representation av elefant, vi hade aldrig hört talas om ett sådant djur. Då kommer det att bli betydligt svårare att lära sig ”elephant”, därför att vi har inget i hjärnan att koppla ihop det nya med.

  Samma sak blir det med matematik och arabiska. De nya begrepp man lär sig på arabiska i matematik, kommer att gå mycket snabbt att också lära in på svenska. De mentala represenationerna av ”procenträkning” osv finns redan på plats.

  Att däremot skapa dessa mentala representationer med hjälp av ett språk man har dåliga kunskaper i, det är betydligt mer ineffektivt och det är stor risk att eleverna hamnar efter.

  Undervisning på ett språk underlättar alltså undervisning på ett annat, och det effektivaste är att ha undervisning i samma ämne på flera språk. Egentligen borde vi göra så med alla elever. Stoppa in några timmar i varje ämne som hålls på engelska istället för på svenska.

  Tragiskt att se att partiet inte hänger med sin tid.

 9. Johan skriver:

  Jag tycker det är ett bra förslag, fast Christer Nylander borde börja med att själv lära sig prata svenska:
  http://www.mothugg.se/2007/01/22/fortsatt-forsvenska-skane/

 10. nathalie mikulska bergstrom skriver:

  jag tycker detta är ren och skär idioti. om man nu ska förbjuda arabiskan som hemspråk – för som jag förstår det är det hemspråksundervisning som saken gäller – borde man även förbjuda ALL undervisning av hemspråk. Alltså även finska, polska, persiska, spanska.. Och det är ju inte klokt. Jag har en polsk mamma som kämpade i flera år för att jag och min syster skulle kunna ha hemspråksundervisning. Det är kostsamt, det vet jag mycket väl, men det gynnar sannerligen ett barns utveckling om det får lära sig sina föräldrars modersmål i skolan, utöver svenskan. Förresten – om man nu ska förbjuda hemspråksundervisning kan vi ju lika gärna sluta undervisa andra språk så som engelska, franska, tyska, spanska.. Det är ju andras modersmål det med!
  Nej, med sådana främlingsfientliga åsikter hör man inte hemma i 20hundratalet!

 11. hmm skriver:

  ”Detta är tragiskt. Vilken chauvinism att tro att ett litet skitspråk som talas av tio miljoner människor är mer värdefullt än arabiskan. Vore det i globaliseringens tidevarv inte rimligare att förbjuda svenskan som undervisningsspråk”

  Personen som skrev detta måste vara en rätt smaklös person som inte förstår sig på det fina med kultur. F.ö. räcker engelska gott och väl som världsspråk, eller måste varje person kunna, engelska, arabiska, kinesiska och spanska samtidigt?

 12. Ola Berg skriver:

  Skolan är ett ställe där pedagoger erbjuder undervisning, på det sätt som pedagogerna tycker är bra.

  Politiker ska ge 17 i att ha synpunkter på undervisningsspråk. Det är en pedagogisk fråga, punkt slut.

 13. Mamman på väg skriver:

  Jag är, som Kristian, trots allt fortfarande medlem. Det som framför allt slår mig med rapporten är dess totala brist på intellektuell stringens och förankring i forskning och vetenskap. Är man det minsta insatt i frågor om inlärning och flerspråkighet så vet man att rapporten bara är ett resultat av godtycke och önsketänkande.

 14. Erik skriver:

  Men Mamman på väg, var har du läst rapporten? Den har inte publicerats än, eller?

 15. […] spetsen och uppmärksamheten söks i provokation och populism (förbjud matematikundervisning på arabiska, mobbare under 15 år ska polisanmälas, utökat avdrag för hushållsnära tjänster). Någon […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: