Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Rapport från ett lokalföreningsmöte 2009

Folkpartiet i Uppland har möte 1946

Folkpartiet i Uppland har möte 1946

Igår var det årsmöte i lokalföreningen FP Kungsholmen, ca 40 personer deltog. Valberedningens förslag mailades ut samma dag och innehöll tre fjärdedelar män (vilket även valberedningen gjorde).  Till representantskapet i Stockholm  föreslogs 70% män som ordinarie och 90% män som ersättare. Till länsförbundet var 4 av 6 föreslagna män, och så fortsatte det. Styrelseförslaget  innehöll 70 procent män, en förbättring (!) sen förra året.

En intressant diskussion följde då ett par kvinnor uppmärksammade skevheten och nominerade flera andra kvinnor. Att kvinnor saknades motiverades av valberedningen med att de inte kommer på tillräckligt många möten i lokalföreningen, samt att flera kvinnor tackat nej. En man påpekade att det är viktigt att kvinnor också kommer in så att de kan öva på att tala och föra politik, vilket var roligt med tanke på att de spontant nominerade kvinnorna var en kvinnlig riksdagsledamot, en fd kanslichef på riksdagen och ordförande i LUF och en politiskt sakkunnig från regeringskansliet.

Ett förslag kom in om att styrelsen borde föreslå sätt att förnya lokalföreningens arbete. Fyra män i lokalföreningens styrelse opponerade sig och sade att lokalföreningen fungerar mycket bra. Frågan självdog. Valberedningen omvaldes med instruktionen att tänka på könsfördelningen till nästa år.

Annonser

Filed under: Uncategorized, , , ,

5 Responses

 1. Johan skriver:

  Varför inte avskaffa den bisarra och odemokratiska institutionen valberedning? Se där en reform på mikronivå som skulle få lite fart på partidemokratin.

  http://www.mothugg.se/2007/01/19/demokrati-via-valberedning/

 2. Erik skriver:

  Underbar beskrivning. Per Ahlmark lär ha sagt att politiska möten är dödens förmak, och det hade han isf mkt rätt i. Att dricka liberalt kommer att fortsätta visa på partipolitikens vardagar och dess brister. Det finns dessutom en hel del skrivet redan här:
  https://attdrickaliberalt.wordpress.com/tag/partipolitik/

 3. Kalle skriver:

  Detta är talande: ”Att kvinnor saknades motiverades av valberedningen med att de inte kommer på tillräckligt många möten i lokalföreningen, samt att flera kvinnor tackat nej.”

  Och av detta drar valberedningen slutsatsen att det är fel på kvinnorna eller verksamhetsformerna? Charmerande insiktsfullt.

 4. Erik skriver:

  Är det inte ganska talande förresten att vid fp-mötet i Uppland som bilden visar så var det 5 kvinnor och 4 män?

 5. […] att organisera sig eller att agera. Allt — från stämmor och provval till medlemsblad och lokalföreningsmöten — fortsattes att göra som man alltid hade gjort under hela 1900-talet. Kanske sågs BBS:erna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: