Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Fi och Piratpartiet har en framtid tillsammans

Den samlade feministeliten har i senaste Arena bestämt sig för att höja sina röster för att höras. I en oändligt lång enkät får 22 av dess främsta representanter svara på frågor om vart den feministiska debatten tagit vägen, varför den har försvunnit från det offentliga samtalet och om den behöver förnyas.

”Fråga medierna!”, ”media styr det offentliga samtalet med järnhand”, ”mediatrötthet för feministiska frågor”, ”medierna motarbetar aktivisterna och kvinnorörelsen”, ”medierna är ett patriarkalt nattsvart rövhål”, är de bittra svaren om varför debatten har försvunnit.

Och är det inte mediernas fel, så är det den borgerliga regeringen som lagt locket på. Som om de själva var helt oskyldiga, trots att varenda person i enkäten är känd och etablerad och publicerar sig var de vill.

Möjligen är det ingen som bryr sig om vad de säger. Men det beror i så fall inte på en konspiration utan på att hela ”offentligheten” har förändrats, och splittrats i tusen. Den finns inte kvar som på 1990-talet när Gudrun Schyman och Nina Björk styrde debatten.

Men när feministerna ska svara på frågan om vart debatten har tagit vägen är det bara åtta av de 22 som överhuvud refererar till internet. ”Bloggvärlden” säger några, ”åsiktstrafiken på internet”, säger någon annan. Men det är tydligt att de inte har följt efter. Och det är klart, är man välkänd och etablerad och går runt och hoppas på att bli uppringd av Studio ett, så finns det ingen anledning att börja om och starta en blogg. (Karin Eder-Ekman från Newsmill är den enda som pratar annorlunda.)

Problemet är att om feminismen, precis som partipolitiken, var oviktig, så skulle man kunna rycka på axlarna och låta feministerna skylla sig själva.

Men den käftsmäll som feminismen fick av efterspelet till dokumentären Könskriget, och som de flesta i enkäten tar upp, visade att rörelsen inte hade några stödtrupper på internet. Och att de som var huvudpersoner i debatten inte själva kunde hantera situationen på tex en blogg och därmed blev beroende av medier de inte litade på. Feminismen är för viktig för att försvaras så dåligt.

Feminismen borde lära av Carl Bildts krishantering: När Svt i en dokumenter citerade honom som att han sagt att FRAs information kunde komma i vilka händer som helst, så försvarade han sig på sin egen blogg och fick efter några dagar SVT – toppen av mainstreammedierna – att backa. (Se journalistens och Morgan Olofssons dubbelpudel efter några dagar här.) Även skandalen om barnflickan dog snabbt.

Så, vad göra mer?

Varför inte lära av Sveriges grabbigaste parti, som inte har mer än drygt tio procent kvinnor i medlemskåren, och som trots att det hävdar privatlivet och den personliga integriteten som centrala värden, inte har en stavelse i sina principer om hur dessa värden kränks annorlunda beroende på om man är kvinna eller man?

Däremot är de mästare på att driva politik på internet, och tycks ointresserade av att synas i mainstreammedierna. Men efter rättegången, och valet till Europaparlamentet kommer Piratpartiet att inse att det behöver både medier och kvinnor.

En sammanslagning med Feministitiskt initiativ – FiPP – skulle bygga ett försvar kring feminismen, integriteten och privatlivet, och dessutom kunna bli en politisk raket i riksdagsvalet 2010.

——-

Intressant.

Annonser

Filed under: Recensioner, , , , , ,

9 Responses

 1. HR skriver:

  Varför skulle PP som kommer vara god för 10% i euvalet behöva ett 0,5% stödparti?

  Har pengarna tagit slut eller vadå???

 2. Erik skriver:

  PP kanske får 10 procent av första- och andragångsväljarna, eller rent av 20. Men det räcker inte för att komma in. Vill man få mandat är det sannoligt nödvändigt att finnas i de stora medierna, och dessutom att rekrytera även kvinnor.

  Om man antar att PP har lika stor andel kvinnor bland sina potentiella väljare som man har bland sina medlemmar, så har man avsagt sig en för stor del av befolkningen. Tror jag, men kanske händer det något radikalt.

  Erik

 3. Erik skriver:

  Gammal nyhet måhända. Men en gammal sanning i partipolitiken är att ”Gubbar måsta man påminna många gånger”.

 4. Johan skriver:

  Det förtjänar att påpekas att den enda kvinnosakskvinna (för uppenbarligen är feminismen inte en angelägenhet för män att uttala sig om, enligt Arena) som bröt av mot det trötta, navelskådande gnället var Petra Östergren, som fick sista ordet och vände upp och ned på alltihop.

  Så himlans tråkig Arena har blivit, förresten. Man kunde ju tro att oppositionsrollen för socialdemokratin skulle skapa en efterfrågan på och ett utbud av intelligent samhällsdebatt från vänster, men det har ju blivit raka motsatsen i Arena: Den är mer ett symptom på den svenska vänsterns problem. Och just feministreportaget är ett symptom på symptomet.

 5. Erik skriver:

  Jag ställde Johans fråga om varför inga feministiska män fick svara till redaktören för Arena och fick svar här.
  Inte så imponerande.

 6. Johan skriver:

  Erik, jag tror du missar att Ramqvist är självironisk: Hon medger sitt pinsamma självmål genom att upprepa det gamla gubbväldiga försvarstalet: ”Det fanns inga kvinnor vars ståndpunkter var intressanta eller ens relevanta i sammanhanget.” Ganska kul svar, faktiskt.

 7. Erik skriver:

  Jo men det är klart att hon är ironisk, även jag förstod det. Men är hon självironisk i betydelsen att driver med sig själv?

  Det är i så fall ngt nytt inom den feminism som ”de 22” representerar.

  Kanske tog jag det på för stort allvar. Men nog hade hon kunnat kosta på sig ett resonemang om varför.

 8. Erik skriver:

  I Arena har man uppenbarligen bestämt sig för att det är män som diskuterar fildelning och kvinnor som diskuterar feminism.

  http://blogg.frihetfildelningfeminism.se/2009/02/som-en-del-av-maskulinitetskulten.html

  Det är inte konstigt att strukturerna är så starka när de har sådana försvarare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: