Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

En liberal syn på upphovsrätt?

När riksdagens liberala parti i dag har debatterat IPRED har utgångspunkten varit given (detsamma gäller för Centern, som ju också aspirerar på epitetet liberal):  stödet för ett lagförslag där en domstol ska kunna tvinga bredbandsoperatörer att lämna ut uppgifter om vilka abonnemang som hör till specifika ip-adresser är bergfast.

Vi har tidigare utvecklat varför vi anser att regeringen och riksdagsmajoriteten har fel. Och varför det är en rejäl miss att behandla vad som är en upphovsrättsfråga som en fråga om fildelning, någonting rent tekniskt.

Men en annan intressant infallsvinkel är vilken skillnad det blir på den liberala ståndpunkt som fastställs inom ramarna för de existerande partiorganisationerna och den som är resultatet av en öppen process. Att dricka liberalt är mer än bara en blogg.

Vid sidan av detta skapar vi även ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Också vårt partiprogram tar upp upphovsrätt,  men åsikterna i vårt partiprogram skiljer sig markant från till exempel Folkpartiets och Centerns.

Wiki-artikeln om upphovsrätt lades upp i slutet av oktober förra året och har sedan dess ändrats en rad gånger. Men huvudbudskapet består: Det är kreatörernas rätt till sina verk som måste skyddas (med en förändrad upphovsrätt?), inte förlagens och skivbolagens nuvarande distributionsmetoder.

Det är en tankeställare hur man inom Folkpartiets etablerade partistrukturer kommer fram till en sak (med denne man som någon sorts galjonsfigur) och hur ett öppnare förhållningssätt ger helt andra åsikter. Det finns strukturer och så finns det strukturer. Jag antar att detsamma går att säga om liberaler.

Kalle

Annonser

Filed under: Uncategorized

4 Responses

 1. ”Liberala parti”?

 2. Johan skriver:

  ”Det är kreatörernas rätt till sina verk som måste skyddas”. Är det verkligen det? Den ideella rätten har väl aldrig varit särdeles hotad, oder? Den är ju evig och oomtvistad (jag vet inte om jag skulle begå ett brott om jag publicerade Shakespeares ”Romeo och Julia” eller Platons ”Staten” i mitt eget namn, men jag skulle säkert bli utskrattad). Däremot måste den kommersiella rätten reformeras och skyddstiderna kortas — inte skyddas. Vilket ju också fortfarande är budskapet i den nu påbyggda texten jag saxade från PP.

  Jag hoppas att vi kan sluta hänvisa till den gamla uttjötade, ogenomtänkta och föga liberala klyschan om att ”hantverkarnas rätt till sitt arbete”.

 3. Kalle skriver:

  jo, det har du nog rätt i. lite klumpigt uttryckt av mig. mest av allt vill jag ju kontrastera mot vad jag verkligen tycker är fel – att bolag lagstiftningsvägen vill säkra sina existerande distributionsformer. Att värna just detta borde inte vara huvudsyftet med en (reformerad) upphovsrätt.

 4. Mikael skriver:

  Ja, jag håller med Johan. Det är dags att städa bort den galna, anglosaxiska idén om ”copyright” ur vår upphovsrätt. Den urgamla Västgötalagens ”äras den som äras bör” har vi alla förståelse och respekt för, men att någon kan äga immateriella ting är inte bara oförståeligt utan omöjligt att upprätthålla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: