Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Piratpartiet vs. folkpartiet – Champagne till segraren!

Vadslagning är inne, spelbranschen går för högtryck även i lågkonjunkturen. Häromdagen slog jag därför vad med en person om att piratpartiet skulle ha fler träffar på sin hemsida än folkpartiet den sista månaden före EP-valet.

Vi trodde båda att det var den enklaste champagnen någonsin. Min föraning grundade sig på att piratpartiet.se de senaste 30 dagarna haft 91 000 träffar, medan folkpartiet.se har haft 26 000 (Trafficestimate). Häns ställningstagande grundade sig på att intresset för politik ökar kraftigt veckorna före valet.

Men efter Piratpartiets framgångar de senaste veckorna, faktumet att piratpartiets politik seglar upp som nyckelfrågor under våren, och gammelpartiernas allmänt svaga analys av samhällsutvecklingen känns champagnen för enkel.

Risken är ju att piratpartiet snart även har fler medlemmar än folkpartiet. Bristen på strategi för att göra det attraktivt att bli medlem i folkpartiet är ju dessutom total. Enligt Folkpartiets statistik hade partiet 18 036 medlemmar i januari 2009 Piratpartiet har nu 11 248.

Att dricka liberalt dristar sig därför till att slå vad om ytterligare fem flaskor champagne med dem som tror att Folkpartiet fortfarande har fler medlemmar än Piratpartiet på valnatten 7 juni 2009.

Av oss som dricker liberalt är det många som inte tror att folkpartiet klarar det. De fem första som i kommentarsfältet nedan sätter emot kan alltså vinna en flaska champagne. (De två partiernas officiella siffror den 7 juni 2009 gäller.)

Erik

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Filed under: Mat och dryck, Politiska kommentarer, , , , , ,

16 Responses

 1. Johan skriver:

  Får man som ickedrickaliberalare kasta in ytterligare en flaska i potten? För jag antar att den som sätter emot och förlorar förväntas bjuda liberaldrickarna på skumpa. I så fall gör jag gärna anspråk på en flaska.

 2. Leo skriver:

  ”Risken är ju att piratpartiet snart även har fler medlemmar än folkpartiet. ”

  Det är väl ingen ”risk”, det är ju jättebra för oss liberaler, och för demokratin.

  För Folkpartiet är ju inte längre liberala efter FRA, IPRED, ACTA och Datalagringsdirektivet… Inte det minsta.

 3. Erik skriver:

  Johan,
  Du står helt enkelt för flaska nr 6. Det är perfekt.
  Leo,
  Risk eller möjlighet, beror på vad man ser. Du har rätt att folkpartiet har hamnat fel i de frågor du nämner. Men politiken är större än så: vård, ekonomi, skola, kultur, utrikes, socialpolitik osv. Och där har PP ingen politik alls.

 4. Björn Felten skriver:

  @Erik:

  Hur många väljare, som röstade på något av de ”heltäckande” partierna, tror du att det är som känner att de fått sina politiska önskemål tillgodosedda?

  Det är en sak att påstå sig stå för ditten och datten vad gäller vård, ekonomi, skola, kultur, utrikes, socialpolitik osv., en annan sak att verkligen leverera…

  För övrigt kan du bokföra en flaska satsad på (pp) från den här kanten. Men jag vägrar att ställa upp med fransk skumpa, så kalla det mousserande vin i stället. 🙂

 5. […] är förstås inte särskilt förvånande: I antal medlemmar mätt ligger PP i trakten av ett mindre riksdagsparti och deras medlemmar är förmodligen extremt benägna att blogga, jämfört med andra partiers […]

 6. […] Det finns anledningar till att Pirate bay växte fram i Sverige, att Piratpartiet snart har fler medlemmar än Folkpartiet, att Twingly och Spotify skapades av 1990-talets gymnasieelver och att Politik alltid är den […]

 7. Erik, jag tror du behöver precisera vilken av PPs siffror den 7 juni som gäller, eftersom vi mäter i realtid. Vid dagens början klockan 00:00? Vid dagens slut klockan 24:00? När valurnorna öppnar, klockan 09:00 (tror jag det är för EU-valet)?

  Den som vill ha facit i efterhand (eller titta hur många medlemmar PP hade vid en viss minut i partiets historia) kan se här:

  https://pirateweb.net/Pages/Public/Data/MemberCountHistory.aspx

 8. Erik skriver:

  Rick,
  ”Valnatten 7 juni” betyder när vallokalerna stänger, tänker jag mig.

  Men om det är någon där ute som tycker att det är för sent och hellre vill sätta emot om dödlinjen är när vallokalerna öppnar, så är det också ok.

 9. Johan skriver:

  I dag är avståndet FP-PP halverat (med betoning på i dag: jag gissar att morgondagens dom, vad den än blir, ytterligare kapar avståndet).

  Fortfarande ingen som vill sätta emot? Bara för sakens skull? Kom igen, fölkpartister, har ni verkligen så dåligt självförtroende?

 10. Erik skriver:

  Piratpartiet har på trafficestimate 135000 klick de senaste 30 dagarna, och folkpartiet 18500. Sätter en flaska på att ingen vågar sätta emot.

 11. Johan skriver:

  Vad händer med potten nu? Dricker vi upp våra egna flaskor? Eller kan du månne locka fram den där folkpartisten som tror att FP kommer att återhämta tappet när ”intresset för politik ökar inför valet”? I så fall kan vi ju låta vadet pågå till 7 juni.

 12. Erik skriver:

  Rick,
  Hur länge är man medlem i Piratpartiet bara för att man en gång har blivit det. Måste man bekräfta sitt medlemskap varje år eller så? Ni vill väl inte ha luft i siffrorna som vissa av gammelpartiernas ungdomsförbund alltid har haft?

  Johan,
  Jag undersöker förutsättningarna för fortsatta vad. Vadet om medlemskap får nog anses som dött. Ska fråga läsarna.

 13. […] vad ska vi slå vad om nu? Jaha, vad ska man slå vad om nu? För knappt två månader sedan slog vi vad om att Piratpartiet skulle ha fler klick på sin hemsidan än Folkpartiet de 30 dagarna EP-före […]

 14. Mikael Nilsson skriver:

  Erik, efter ett år rensas man ut om man inte förnyar. Det går förstås ut påminnelsemail och så, men rensningen är automatisk. Det kan vi se varje år den 1 juni då ett gäng som blev medlemmar vid TPB-razzian åker ur, till exempel. Ska bli intressant om ett år alltså!

  /Mikael, styrelsen, pp

 15. […] Samtidigt är gammelpartiernas kontaktyta gentemot medborgarna via internet mycket blygsam. De senaste 30 dagarna har folkpartiet.se haft 36 000 träffar och moderat.se ca 46 000 träffar, medan piratpartiet.se har haft 234 000 (trafficestimate). (Vilket också innebär att jag vunnit en flaska champagne) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: