Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Låtsas ni att ni lyssnar på medlemmarna?

Det är ett klassiskt politiskt trick att begrava problematiska frågor i en utredning. Efter valet 2002 var det många i folkpartiet som tyckte att utspelspolitikens framgångar i valrörelsen hade gjorts på interndemokratins bekostnad.

Samtidigt var det uppenbart att partiledningen gillade den nya linjen och inte tänkte lyssna på motvalsen – utredning alltså! (Kanske kan detta vara något att diskutera på folkpartiets liberala riksmöte i helgen?)

Problemet med utredningen blev dock att den så kallade ”utvecklingsgruppen” i slutet av 2003 publicerade en mycket intressant rapport med många kreativa förslag. Dessutom gjorde gruppen en internetenkät till medlemmarna som bekräftade att tankegångarna var helt rätt. Rapporterna finns inte kvar på folkpartiet.se. Men tål fortfarande att läsas:

En idéskrift från folkpartiet liberalernas utvecklingsgrupp

Enkätundersökning

Bland annat innehåller rapporten förslag på hur man kan förnya interndemokratin genom påverkanstorg, öppen dialog mellan medlemmar och folkvalda, och fler medlemsomröstningar. Gruppen föreslår också aktivare användning av nubbs, intranät och referensgrupper på internet.

Ett annat förslag är att inrätta ett ”länsförbund på nätet” som ska vara öppet för dem som inte vill engagera sig i lokalföreningen, utan agera tillsammans med folkpartister i hela landet. Mycket annat klokt finns det också.

Internetenkäten skickades sedan till alla partimedlemmar som då hade e-post i medlemsregistret, ca 500 (!) för reaktioner och förslag. Av de 163 som svarade tyckte 67 procent att landsmötet borde bli en ”folkfest med påverkanstorg”, 52 procent ville att det inrättas ett länsförbund på nätet, och ”e-postenkäter/internetsamråd” var det utan tvekan vanligaste svaret på frågan om vad som borde göras för att medlemmarnas idéer ska komma fram.

Så, vad hände?

På landsmötet 2005 diskuterades rapporten, och landsmötet beslutade enligt protokollet (s.70) att uppdra ”åt partistyrelsen att genomföra en översyn av stadgarna inför nästa landsmöte 2007”.

Detta var det första steget på vägen mot status quo. Problemet var inte i första hand stadgarna, utan hela organisationen runtomkring.

Partistyrelsen utsåg sedan en stadgegrupp (se partistyrelsens verksamhetsberättelse 2007, s. 69) under Martin Andreasssons ordförandeskap, och vars förslag till nya stadgar efteråt ”har bearbetats av partiledningen”. Partistyrelsen konstaterade också – mycket riktigt –  att partiet även efter valet 2006 ”haft ett stort behov av att finna nya arbetsformer med öppenhet, tydlig kommunikation, och nära kontakt mellan de olika delarna”.

Sedan dess har tycks ledarskapsutbildningar, mentorsystem och samarbetet med tankesmedjor – som också var några förslag – blivit bättre. Men vad gäller interndemokratin och de nya mötesformerna bidde det inte ens en tumme.

De nya stadgarna (se ps-förslaget i landsmöteshandlingarna s. 7 och den slutliga versionen i protokollet s.38) har bara ytterst små förändringar, och innehåller inte en enda av de idéer som utvecklingsgruppen arbetat fram. Partirådet får en lite starkare ställning, några tydliggöranden och språkliga redigeringar görs också.

Det blir till och med parodiskt när partistyrelsens andra punkt i sin egen beskrivning av stadgeförändringarna säger att det numer finns en tydlig regel om att man måste ansöka själv för att bli medlem: ”Det ska vara omöjligt att värva någon utan dennes aktiva godkännande”.

Men, det är ju ändå många människor som lagt ned väldigt mycket tid och kraft i hela denna process som inte lett någon vart alls. Och många av dem som satt i utvecklingsgruppen sitter fortfarande i partiledningen och i partistyrelsen.

Här kommer alltså en fråga från en engagerad medlem till er:

Johan Pehrson, gruppledare i riksdagen och därmed även ledamot av partiledningen, enligt de nya stadgarna.

Helene Odenjung, 2:e vice ordförande i folkpartiet.

Håkan Lindh, ledamot av partiledningen.

Maria Wallhager, ledamot av partistyrelsen.

Ert arbete i utvecklingsgruppen skapade massor av förhoppningar bland folkpartimedlemmar. Ni satte igång ett stort arbete, kom på massor av bra förslag, diskuterade dessa med hundratals medlemmar, och hade sedan ytterligare en diskussion på ett landsmöte.

Ni tog på er att utveckla folkpartiets arbetsformer och interndemokrati. Men varför blev det inget resultat? Tänk om förändringarna hade genomförts när ni planerade dem för fem år sedan. Då hade folkpartiet legat först i strukturomvandlingsprocessen. Och kanske hade medlemmarna bara flytt från de andra partierna och deras ungdomsförbund.

Det är med andra ord verkligen dags att ni levererar.

Erik
——

Uppdatering 22 mars 2009. Historieskrivningen i denna artikel var inte helt komplett. Det var inte rapporten från 2003 som presenterades på Landsmötet 2005, utan en senare rapport. Läs mer här.

——————-

Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer, , , ,

6 Responses

 1. Johan skriver:

  Jag gillar den charmiga idén om ett länsförbund på nätet. Det är ungefär som att… ge ut en ledarsida på nätet nummervis. Hela idén med att ge ut tidskrifter i nummer är ju förankrad i trycktekniken, där man måste samla på sig ett antal artiklar innan man kan publicera dem, för att hålla tryckkostnaderna nere. På samma sätt blir länsförbundet på nätet en skönt anakronistisk idé; 1900-talets organisatoriska principer knaggligt översatta till en ny social verklighet. Av sådana feltänk kan man förstås lära mycket, som vi gjorde.

 2. Mathias Lindow skriver:

  Kul att du har hittat rapporten. Som sekreterare i förnyelsegruppen var jag övertygad om att detta arbete skulle leda betydligt länge… motionen om ett länsförbund på nätet skickade jag in tidigare i veckan till åres landsmöte…igen efter sex år. Jag hoppas fp anno 2009 är har försått lite mer.
  /Mathias

 3. Erik skriver:

  Johan,
  Det är sant att idén kan tyckas anakronistisk. Men den är en pragmatisk väg bort från de traditionella länsförbunden, lokalföreningarna, ombudsförfatandet osv. Dvs om det fanns ett länsförbund på nätet skulle sannolikt intresset för hela den geografiska organiseringen minska, och därmed skulle förändringstrycket bli ännu tydligare.

  Mathias,
  Det finns säkert många andra som vill skriva under motionen eller som har bra förslag till hur den kan förnyas. Jag har nu skapat en sida på wikin Ett liberalt parti för motioner till folkpartiets landsmöte.

  Ett liberalt parti
  http://sv.ettliberaltparti.wikia.com/wiki/Huvudsida

  Motioner
  http://sv.ettliberaltparti.wikia.com/wiki/Motioner

  Motionen skulle förstås få ännu större tyngd om den hade många undertecknare.

 4. När det gäller stadgarna har faktiskt utvecklingsgruppens förslag lett till förändring på en väsentlig punkt, nämligen att det numera står fritt för länsförbunden att välkomna lokalföreningar som inte är geografiskt definierade. Detta *kan* handla om nätbaserade föreningar, men också om föreningar där den gemensamma nämnaren är ett sakområde. Vi öppnar alltså för just det som utvecklingsgruppen föreslår, men på föreningsnivå i stället för länsförbundsnivå.

  Att vi valde den linjen berodde på att vi därigenom ville skapa en möjlighet för olika föreningar att kunna växa fram, om det finns ett intresse bland individerna själva. Att gå direkt till att bilda ett länsförbund på nätet är däremot svårare, om man inte från början vet säkert att det finns en sammanslutning som aktivt vill bli erkänd som länsförbund och har realistiska chanser att fungera som det. Man kan ju inte bilda ett länsförbund som bara är ett tomt skal, utan det måste bäras upp av personer som är beredda att kanalisera sitt medlemsinflytande genom detta förbund i stället för något av de geografiska.

  Om Folkpartimedlemmar vill organisera sig via nätet i stället för geografiskt så finns det alltså nu en möjlighet för länsförbunden att välkomna icke-geografiska föreningar. (Dock behåller länsförbunden sista ordet i frågan, bland annat för att undvika att kommunföreningar splittras om folk blir osams.)

  Själv tycker jag detta är en rätt intressant öppning, och det ska bli spännande att se hur det faller ut på ett par års sikt. Min egen gissning är att det blir antingen-eller: antingen kommer en ständigt växande andel medlemmar att välja bort geografiskt baserade föreningar, eller så fortsätter de geografiskt baserade föreningarna att vara helt dominerande därför att fördelarna trots allt överväger. (Det är ju t.ex. lättare att påverka i lokala frågor, som trots allt engagerar rätt många.)

  Om icke-geografiska föreningar visar sig bli populärt, och de i nästa steg vill gå ihop i ett icke-geografiskt (eller virtuellt) länsförbund, törs jag gissa att ett landsmötet snabbt skulle ändra stadgarna så att man med klang och jubel kan hälsa det nya förbundet välkommet.

 5. Erik skriver:

  Martin,
  Tack för svaret!

  Jag undrar dock om det har blivit några icke geografiskt definierade föreningar ännu? Det var trots allt ett och ett halvt år sedan beslutet fattades. Och jag tror inte att det är många som sett att denna förändring skett. Man lusläser ju inte direkt stadgarna. Dessutom måste man ju fortfarande vara en del av ett länsförbund. Dvs föreningen skulle fortfarande vara geografiskt definierad.

  För mig är det helt obegripligt hur just organisationsformerna kan värderas så oerhört högt, när det uppenbarligen är så få människor som vill vara med i just dessa organisationsformer.

 6. […] är på riktigt? Häromveckan skrev jag en artikel om hur Folkpartiet i början av 2000-talet begravde medlemmarnas krav på förnyelse genom att tillsätta en riktigt långdragen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: