Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Dokusveriges triumf – ”kommer twitter att frige Dawit Isaak?”

Svensk journalistik har tagit steget rakt in i Dokusverige med spontana infall och avslöjande frågor.

Sju och ett halvt år efter att Dawit Isaak fängslades i Eritrea kommer Expressens och Aftonbladets chefredaktörer på via Twitter att de ska göra en gemensam kampanj för Dawit Isaak. Medievärlden hänger på, och Resumé, och sedan är hela mediesverige med och knattrar århundradets kanske pinsammaste fråga: ”kommer twitter att frige Dawit Isaak?

Den är inte pinsam för att det skulle vara meningslöst att försöka, tvärt om! Den är pinsam för att den visar att svenskt journalistik aldrig har funderat över frågan tidigare, ungefär som när Jessica Simpsson undrar ”Is this chicken what I have, or is it fish? I know it is tuna but…

Varje vecka i flera år har Freedawit.com, Publicistklubben, Journalistförbundet, Tidningsutgivarna med flera överlämnat ett protestbrev till Eritreas ambassad i Stockholm där man kräver att Dawit Isaak ska friges. Svd och Expressen publicerar sedan länge snygga små annonser för att påminna om Dawit, och för någon månad sedan hängde DN på. Och Expressens kampanjsajt och twittrandet skapar säkert ännu mer uppmärksamhet.

Men som räven Åke Wredén fräste häromdagen när jag kommenterade DNs annons, ”alla dessa journalister har inte en enda gång kommit på att de kan använda sitt enda riktiga vapen för att bidra till Dawits frihet – journalistiken”.

Och då handlar det inte om att yrvaket ställa krav på riksdagsledamöter som redan har engagerat sig sedan flera år. Utan att gräva på riktigt och svara på tex Mothuggs frågor:

Jag skulle gärna läsa ett avslöjande reportage om hur den eritreanska regimens kontrollapparat i Sverige fungerar. Hur förmår de tusentals exileritreaner att fortsätta betala tvåprocentsskatten till hemlandet? Hur är det med ryktena om svartjobb och skumraskaffärer på Eritreas ambassad i Stockholm? Och vilken roll spelade regimtrogna grupper i att få Dawit fängslad igen i november 2005?

Jag skulle också gärna se en granskning av hur flera EU-stater låter sina maktambitioner i Afrika gå före kraven på demokrati och mänskliga rättigheter. Varför förmår inte EU att hålla en gemensam linje mot Eritrea? Varför har Frankrike och Italien släppt in Isayas Afeworki i stugvärmen igen? (Ja, bokstavligt talat: den eritreanske diktatorn fick ett varmt välkomnande i den italienske premiärministerns sommarstuga).

Och varför har inte en enda svensk redaktion skickat en reporter till Asmara? Går det? Tja, inte heller utländska journalister är välkomna i Eritrea, men BBC har till exempel haft reportrar i Asmara även efter att deras korrespondent Jonah Fisher kastades ut i september 2004.

Tidningarna borde också granska  EUs bistånd till Eritrea, UDs agerande precis när Dawit arresterades, och sig själva vid samma tidpunkt: I Silc förlags Dawit och friheten från 2004, som fortfarande är den enda boken och det enda längre reportaget om Dawit på svenska, jämför Katrin Kasström hur medierna uppmärksammat Mehdi Ghezali, Calle Jonsson och Dawit Isaak:

Under första året som de satt fängslade skrev de fem största dagstidningarna 257 artiklar om Ghezali, 140 om Jonsson och 15 om Dawit — varav nio TT-notiser, ett radiotips och två insända debattartiklar.

Den boken har funnits hos Expressen och Aftonbladet i fem år, ooops.

Erik

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Filed under: Politiska kommentarer, ,

2 Responses

  1. […] den 18 april 2002 skrev den första artikeln i svensk press om Dawit Isaak, byggde nyligen på med ytterligare två uppslag: Att granska EU:s bistånd till Eritrea och att granska UD:s och pressens agerande när Dawit […]

  2. Lars skriver:

    Hej, jag vill bara tipsa om reggaebandet Drömspårs nya låt “Frige Dawit Isaak!”: http://www.dromspar.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: