Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Nej tack, ett socialdemokratiskt parti räcker

Alliansen har varit en framgångshistoria för den svenska borgerligheten. Inte tu tal om saken. Men alliansen har främst varit en framgångshistoria för moderaterna. En stor del opinionsuppgången, från bildandet till valsegern, var ett ökat stöd för moderaterna. Och den senaste  återhämtningen följer samma mönster: fp och c står och stampar kring valresultatet och kd har rasat ihop medan moderaterna går som en raket i opinionen.

Utvecklingen påverkar inte bara utsikterna för en borgerlig valseger 2010, utan även maktbalansen inom alliansen. Hur kommer förändringen då att påverka folkpartiet och de två andra regeringspartierna vid sidan av moderaterna? Det ena svaret är det förutsägbara: förändringen kommer att öka trycket på småpartierna att profilera sig genom mer eller mindre genomtänkta utspel. Men om utvecklingen fortsätter tippar i alla fall jag att det dessutom kommer att leda till förnyade krav på en renodlad valallians där de fyra partierna går till val med gemensamma listor.

På så sätt kan man, teoretiskt i alla fall, säkra både kd-röster och de viktigaste kd-politikerna i händelse av att parti skulle fortsätta ligga kvar under fyraprocentsspärren. Det samma gäller förstås även fp och c; det krävs bara några månaders kräftgång i opinionen så befinner sig även de farligt nära spärren.

Men mer samarbete är inte alltid bättre samarbete. I alla fall inte om man som jag tycker att det finns en poäng med att andra politiska åsikter än något slags allmänborgerlig gegga finns representerat den här sidan miljöpartiet. Visst kan man säkra mandaten, men vad händer med de liberala åsikterna i en valallians – och i förlängningen ett enda parti? I ett borgerlighetens socialdemokraterna kommer det inte att finnas utrymme för viktiga men obekväma (och icke röstmaximerande åsikter).

Och vad är egentligen vunnet om valet står mellan socialdemokraterna och socialdemokraterna, låt vara med lite olika syn på a-kassans och marginalskattens exakta nivå?

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer

2 Responses

 1. Erik skriver:

  Mkt klokt. Geggan lär ta över. Dessutom händer det ju aldrig i världshistorien (nästan) att ett enda parti eller lista får mer än 50 procent av rösterna. Det finns alltid de som väljer mellan mp och c, mellan s och fp, osv, men som inte kan tänka sig att rösta på m. Dessa röster förlorar antagligen Alliansen om man går till val på en lista.

 2. lars-erick skriver:

  Nja… ett sosseparti räcker. Men det intressanta är inte detta.
  Nej, det är att idag finns knappast några partier om har en klar ideologi. Det är makten i sig som de vill ha, oklart för vilket ändamål.
  Sossepartiet är inte ett parti med klar socialistisk politik på demokratisk grund.
  Folkpartiet är inte längre ett socialliberalt parti, inte ens ett liberalt parti.
  Moderterna är en sörja av allt och intet, en mix av socialkonservatism och nyliberalism och pragmatism.
  Centern hade en kort tid med flört med liberalalism, men icke nu längr, nu är det… ja, vad?
  Vänsterpartiet är ett parti för besvikna sossar. Miljöpartiet har övergett delar av sin gröna profil, men vad vill de egentligen?
  Kd… ????

  Med klara ideologier får vi ngt att välja mellan. Idag är det bara makthungrig pyttipanna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: