Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Om man inte har nåt att säga är det bättre att vara tyst

Visst, att i varseltider säga att man vill göra det lättare att sparka folk kanske inte ger den stora skjutsen i opinionsmätningarna. Men finns det ingen hejd på regeringspartiernas feghet och (i ett fall) hopplösa tankebanor. Föreslå slå någonting som funkar (annars lär det bli jobless growth för hela slanten framöver) eller sitt still i båten, är mitt blygsamma förslag.

Om partierna skulle vilja profilera sig, på ett konstruktivt sätt, finns ju möjligheterna. Sedan moderaterna blev så nya att de helhjärtat omfamnade är ju fältet fritt för de andra regeringspartierna. Folkpartiet och centern har bägge nappat på kroken, men presterar knappast någonting värt att hylla.

I förra veckans nummer av folkpartitidningen Nu (förlåt, det liberala nyhetsmagasinet) läser jag att folkpartiet har tillsatt en ”arbetsgrupp som ska utveckla FP:s arbetsmarknadspolitik och analysera eventuella behov av förändringar på den svenska arbetsmarknaden och dess lagstiftning”. Bara ordet eventuellt får en ju att tappa allt hopp om skarpare förslag. Och inte blir det bättre när man läser vidare: arbetsgruppen ska ”speciellt studera hur dagens tvåpersonersundantag i LAS fungerar”. Hur vore det att skärskåda LAS och dess turordningsregler, punkt? För inte tycker väl folkpartiet att den delen av arbetsrätten inverkar positivt på svensk arbetsmarknad, eller?

Centern å andra sidan tar i så de spricker. i ett idédokument publicerat häromveckan föreslår man att anställda ska kunna sägas upp utan saklig grund under de två första åren av en anställning. Det ska förbättra tryggheten för de nyanställda säger man. Men blir det alls någon skillnad, de med längre anställningar än två år sitter ju fortfarande lika säkert som förr. Och att avskedas utan saklig grund? Det är verkligen inte samma sak som att avskaffa turordningsreglerna.

Varför inte, folkpartiet, centern och moderaterna (eller kristdemokraterna!) bara arbeta för att avskaffa turordningsreglerna – und da mit basta. Om ingenting annat sägs bör inga turordningsregler gälla, inte, som idag, det omvända. Till dess ett sådant förslag föreligger kanske det allra bästa är att vara tyst. Helt enkelt.

Filed under: Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: