Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

När Stockholmscaféer lär av gammelpartierna är hela nationen på fall

”Jag kan kanske ta bort de så här”, sa cafépersonalen och stack ned fingrarna i den färdiggjorda baguetten med laxröra, när jag bad om en smörgås utan tomatklyftor. Sitter just nu på Café Copacabana och undrar om 90-talets tomat- och gurkterror på färdiggjorda baguetter är den nya retro-trenden i heta Hornstull.

Stockholms caféer har ju länge utmärkt sig som Sveriges sämsta och otrevligaste. Men när ett av de få som ändå har haft någon slags idé om att det är kul att ha gäster, viktigt att ha ”stilig personal”, och vill vara stans ”snällaste fik”, så helt har förfallit blir man ju orolig för hela nationens väl.

Jag tänker så här: Copacabana ligger på en av Sveriges allra bästa caféadresser, och har precis startat ett lovande samarbete med nyöppnade Bio Rio. Paradförutsättningar för att driva en bra rörelse alltså.

Men idag, precis som flera gånger på sistone, fick vi stå i kö i 20 minuter. Varje kund före oss fick beställa, sin kaffe gjord, smörgås inrullad i papper och sedan betala. Så här lång var kön, kanske 10 personer:

copacabana-1

Samtidigt var lokalen, och entrén till bion som också servas av Copacabana, nästan helt tomma.

bio-riocopacabana-2

När jag efter den evighetslånga väntan frågade varför gästerna inte kunde få beställa och betala först och sedan gå och sätta sig, så att kaffegörandet och smörgåsmakandet kunde ske samtidigt som själva sällskapandet kunde sätta igång, blev svaret från personalen med fingrarna: ”Men vi har så lång kö, så vi hinner inte springa ut med beställningarna.”

Detta är precis samma inställning som de svenska politiska partierna har. Människor som vill komma in, bidra till rörelsen och göra något som är värdefullt för dem själva ses som problem. Det är inte bara partierna som behöver förändras. Det är själva bemötandet och förhållningssättet till våra medmänniskor, medlemmar och gäster som måste förbättras.

Erik

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Filed under: Mat och dryck, ,

5 Responses

 1. Johan skriver:

  Här i framstjärten har kafékulturen inte chanserat, möjligen med vissa undantag. Marmelad på Mariaplan har t ex successivt byggt ut antalet platser utan att göra köket större eller skaffa mer personal. Resultat: Mitt rekord i köande är 30 minuter för att få beställa, sedan ytterligare 30 minuter för att få maten (de bär dock ut, så att man kan sällskapa åtminstone när man inte köar). Samtidigt har kaffet och mackorna blivit mindre, och priserna högre, och kön längre. Kaféet är alltså för stort och för populärt för sitt eget bästa och saknar därtill konkurrens på hemmaplan (Kardemumma tvärs över gatan lär ha samma ägare). Ett klassiskt katedralproblem, som här beror på allt från stadsplanering till jobbskatter. Politik, alltså.

 2. Erik skriver:

  Göteborg är onekligen ordentligt före sthlm i kafékultur. Men det förklaras inte av stadsplanering och jobbskatter, utan själva grunden för vad som gör ett bra fik. Att de som arbetar där är stolta över sitt ställe och vill att gästerna ska trivas. varför är detta så svårt att uppbåda när ett fik blir populärt i Sthlm?

 3. Johan skriver:

  Copacabana kunde ju enkelt lösa problemet genom att ropa ut ”En tomatbaguett färdig”, så kan gästerna sitta ned medan personalen gör mackorna, utan att behöva bordsservera.

 4. susanne skriver:

  Det är verkligen beklagligt och snuskigt att någon tog med fingrarna i din laxmacka. Verkligen.

  Och köandet, käre erik, ja, vad ska man säga. Förut klagade folk på att vi hade långa väntetider vid bordet (då vi hade systemet med en som sprang ut med grejerna till bordet som du förespråkar. Då hade vi också mer personal per dag och höll på att konka. Vi driver en vit verksamhet i en svart bransch, vilket gör att vi måste förhålla oss till exempel måste förhålla oss till vad folk är beredda att betala för kaffe och macka och det de är beredda att betala bygger på ett system av svarta löner. Och det ÄR ett mer personalkrävande system det du förespråkar. Som vi gärna, tro mig hade behållt)och folk klagar på det mesta. Det är väl det hela internettandet och bloggandet går ut på. Ett evigt tyckande. Vi har absolut paradläge för en bra rörelse. Och det är icke desto mindre svårt att få alla nöjda.

  Men, vi har ju i alla fall ett gratis trådlöst nätverk där du kan sitta och tycka och rösta på huruvida du tycker att arabiska ska förbjudas som undervisningsspråk i sverige. Det tycker jag är ett större problem än det du beskriver.

  Men ha det bra där ute!

  Susanne

  Ägare Copacabana

 5. Erik skriver:

  Susanne,

  Jag har alltid varit stolt över att bo i ett område med ett så fantastiskt fik. Jag har tagit mängder av vänner på besök till er och alltid beundrat den trevliga personalen, de fräscha mackorna och den snabba servicen.

  Du ska dessutom ha all heder för att du driver en vit verksamhet i en svart bransch.

  Men varför har ni tappat stilen? Det är inte en kostnadsfråga, det är en fråga om att upprätthålla kvaliteten på mackorna och stämningen så att den inte sjunker till trista Vurmas eller något annat sunkigt kafés nivå. Och varför är personalen inte lika trevlig och servicetänkande som förr?

  Vad gäller arabiskan får du inte tro att vi tycker att den ska förbjudas som undervisningsspråk (det skulle förstås vara värre än flera fingrar i laxen). Omröstningen gjorde efter att folkpartiets Christer Nylander föreslagit att skolor med många arabisktalande elever inte skulle få undervisa vissa ämnen, tex matematik, på arabiska. Ett ondskefullt förslag. Kolla resultatet av omröstningen.

  Vänliga hälsningar

  Erik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: