Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Vad betyder en röst på m eller kd?

Det har inte varit en jättenyhet i Sverige, men i europeiska media har det skrivits en del om det brittiska torypartiets beslut att lämna EPP ED-gruppen i Europaparlamentet.

Det här kan få stora konsekvenser för maktbalansen inom parlamentet. Efter att Silvio Berlusconis parti Forza Italia har slagits ihop med Nationella Alliansen, blir hans lätt neofascistiska parti det största i den konservativa gruppen. Och han har redan börjat härja runt. Här kan man läsa om konflikten kring ordförandeskapet i parlamentet, och olyckligtvis är Martin Schultz, som är socialisternas kandidat till posten, samma tysk som Berlusconi för ett tag sedan liknade vid en koncentrationslägervakt, så det finns en hel del gammalt groll att bygga konflikter på.

De inre maktspänningarna i parlamentet kan tyckas vara på väl detaljerad nivå för att svenskarna ska bli intresserade. Men det finns ändå en viktig dimension som borde lyftas fram – nämligen att moderaterna och kristdemokraterna sitter i samma grupp som Berlusconi. Och när tories försvinner, är oddsen att partigruppen kommer att domineras av italienska neofascister.

Det känns lite lamt att avkräva svar i ett blogginlägg som dessutom skrivs under pseudonym. Däremot uppmuntrar jag kandidaterna från Sveriges liberala parti (folkpartiet, för er som undrar) att trycka på sina vänner i den svenska alliansen och fråga vad de planerar att göra åt situationen.

Väljarna förtjänar att få veta vilka vänner deras parlamentariker kommer att få när de väl är på plats i Bryssel.

Ännu en bloggare

Annonser

Filed under: Uncategorized,

2 Responses

  1. David Ekstrand skriver:

    Tja, inte för att vara alltför kritisk, men man kan ju undra över en del ”vänner” som FP och C har i ALDE-gruppen, framför allt det litauiska Darbo Partija vars huvudfinansiär, ryskfödde mångmiljonären Viktor Uspaskitj, anklagas för skattebedrägeri och för att hålla sig undan Interpol och litauiska myndigheter…

    För övrigt vill jag tipsa om den här Wikipediaartikeln: http://en.wikipedia.org/wiki/Academic_studies_of_the_political_groups_of_the_European_Parliament som innehåller en massa information om de olika gruppernas inställning i olika politikområden. Under förra mandatperioden hade t.ex. ELDR det gemensamt med EPP/ED att man var väldigt mycket för avregleringar, men man hade helt olika syn på Fästning Europa och på moralfrågor… Man kan ju undra vad inte minst moderaterna därmed gör tillsammans med de tyska kristdemokraterna och andra.

  2. Ännu en bloggare skriver:

    Tack för länktipset!

    Det är klart att det finns lite skummare partier i de flesta grupper. Men Darbo Partija kommer med största sannolikhet inte att bli störst i ALDE-gruppen, vilket ju ändå är det som förmodligen kommer hända med Berlusconis parti i EPP-ED.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: