Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Om alla i partistyrelsen är beroende av partiet finns där ingen som upptäcker navelskåderiet

Partipolitiker tror ofta att en av deras viktigaste roller är att vara opinionsdrivande, att finna problem i samhället som majoriteten inte ser, och sedan argumentera för förändring. Men dagens liberala parti håller aktivt på att förlora denna kapacitet i takt med att navelskåderiet tar över.

Det vanligaste exemplet på den opinionsdrivande rollen är lagen som förbjuder barnaga. Sverige var 1979 först i världen med en sådan lag. Politiker med värden och visioner drev frågan trots att folket inte krävde det.

Efter att lagen var antagen kunde politikens företrädare förklara att det var olagligt att slå barn, och därmed bidra till att stärka opinionen mot barnaga. I alla fall är historieskrivningen i den liberala rörelsen sådan.

Men för att det ska fungera krävs politiker som i första hand tillbringar sin tid i andra delar av samhället än i partipolitiken, och som inte riskerar sin ekonomi för att de driver frågor som ligger fel i opinionen eller utanför partilinjen.

Av Folkpartiets partistyrelses 25 ledamöter är alla ekonomiskt beroende av politiska uppdrag. De är ministrar, riksdagsledamöter, Europaparlamentariker, kommunalråd och landstingsråd.De allra flesta har dessutom varit det under en lång tid. (Möjligtvis är det någon som inte är arvoderad på heltid.)

Tillsammans med utspelspolitiken tror jag att det är en av de viktigaste förklaringarna till Folkpartiets totala brist på modernisering, i såväl politik som organisation.

Det senaste årets haveri i internetpolitiken, och ovilja att se strukturomvandlingen i medierna som en möjlighet, är tillräckligt som bevis.

Vad göra?

Att dricka liberalt kommer därför att skriva en motion till Folkpartiets landsmöte om att endast hälften av ledamöterna i partistyrelsen får ha hel- eller halvtidsarvoderade uppdrag för partiet. Säg till om ni är intresserade av att skriva under.

Erik

Filed under: Politiska kommentarer, , ,

One Response

  1. Mikael Griffin skriver:

    Bra initiativ men det första yrkandet kan vara ett hinder (läs onödigt motstånd). Istället för hälften så bör det nog stå något i stil med att ”begränsa antalet halv- till heltidspolitiker.

    Respekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: