Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Skepp ohoj – nu kommer piraterna!

Enligt Piratpartiets Christian Engström finns det ett oerhört intresse för piraterna där ute i Europa. Bara genom deras namn får de ett enormt genomslag, så när de väl kommer ner till europaparlamentet kommer det här med uppmärksamhet att ge sig. Detta och mer därtill kunde vi höra i P3s Brunchrapporten i förra veckan. Det konstaterandet, i kombination med Åsa Torstensson är moderat-uttalandet , gör att jag sedan en tid har börjat ana ugglor i mossen. Det blir inte bättre av att det som finns att läsa om partiets åsikter om EU och parlamentet, helt enkelt är klippt och klistrat från Engströms blogg , och då handlar det framför allt om texter från 2007 och 2008.

Piratpartiets strategi för att få genomslag i parlamentet kan man läsa om här, och den bygger i huvudsak på två grepp: att övertala de andra parlamentarikerna att de har rätt och att med hjälp av ”internet-communityn” lista ut hur EU:s beslutsprocesser fungerar. Det här med politik är mindre viktigt, eftersom Piratpartiet inte tycker mer än det som finns att läsa om här. Däremot kommer de aldrig att samarbeta med högerextrema partier – oavsett vad de tycker om partiets principprogram, så andra principer finns det tydligen, och därför är grundtipset att Piratpartiet kommer att hamna i den gröna eller liberala gruppen. Hur de kommit fram till detta är oklart, egentligen borde de ju vara redo att samarbeta med vem som helst så länge gruppen i fråga röstar ”rätt” i piraternas frågor.

Bara för att ta ett exempel på hur förvirrat det känns: en av de frågor som faktiskt nämns på Piratpartiets hemsida är vikten av subsidiaritetsprincipen. Men grejen med just den biten är att den redan är kirrad och fastslagen i artikel 5 i fördraget. Vad som däremot vore intressant skulle vara en granskning av de politikområden där partiet inte anser att principen respekterats tillräckligt. Men nu nöjer sig partiet bara med att konstatera att det här med rätt beslut på rätt nivå är bra.

Överlag så känns det som att Piratpartiet är ute på djupa vatten. De vet inte hur EU eller parlamentet fungerar, har ingen uttalad värdegrund och ingen tydlig agenda för vad de konkret tänker göra i Bryssel. Och för ett parti som hävdar sig värna om demokrati och medborgerliga rättigheter känns det nästan lite magstarkt att be om förtroende för något som man inte har så pass lite koll på.

Ännu en bloggare

Annonser

Filed under: Kandidater, Politiska kommentarer

3 Responses

 1. Nicholas skriver:

  Agenda finns det så det räcker (länktps: http://www.youtube.com/watch?v=oqYbRyDpVGQ&eurl=http%3A%2F%2Fwww.eriklaakso.nu%2F%3Fp%3D1585&feature=player_embedded ), frågan är hur mycket ett parti med med ett ensiffrigt antal mandat kan uträtta i EP. Tror du på allvar att man förutom hjärtefrågorna även skulle kunna driva kärnkraftslagstiftning, brottsbekämpningsdirektiv, utbildningssubventioner och Gud vet vad mer? Jag vet att de andra partierna gillar att låtsas att de gör det, men låt oss vara realistiska: EPs partigrupper består inte av tofflar – för att kunna övertala de andra parlamentarikerna måste man ha kompromissvilja, och piratpartiet är det enda parti som redovisar exakt vilka frågor man är villig att kompromissa i, och vilka man kommer att driva stenhårt.

 2. Erik skriver:

  Mycket av den agenda som Engström propagerar är onekligen viktig. Och att PP dessutom planerar att stärka såväl integretets-, som upphovsrättspolitiken i den liberala gruppen är bra. Men att hävda att Lissabonfördraget skulle permanenta allt som är dåligt i EU är ju bara strunt. För det första har inget fördrag hittills varit permanent, och dessutom finns det i Lissabon mycket både vad gäller demokratin och den gemensamma marknaden som är helt nödvändigt. Om PP tänker ta denna strid kommer de aldrig att få genomslag för det som de är bra på.

  Erik

 3. Kalle skriver:

  nej,det är väl klart att ett litet parti inte kan vara drivande i alla frågor, men däremot är det ju önskvärt att veta vad det tycker i annat än hjärtefrågorna. som väljare tycker jag att man bör kräva ståndpunkter som åtminstone ger ledning i hur partiet kommer att rösta (i alla frågor förutom det lilla fåtal man driver själv). det gäller både för piratpartiet och andra partier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: