Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

EP-kandidat tre: De länder som redan är medlemmar i EU ska leva upp till unionens demokratiska principer

Med några få veckor kvar till EU-parlamentsvalet är det dags att ta tempen på Mae Liz Orrego Rodríguez. Hon står på plats sju på FP:s lista och var en av sex kandidater som Att dricka liberalts läsare har valt att ge lite extra utrymme här på bloggen.

Vad är din vision om europasamarbetet?

– Den europeiska unionen måste hitta en form som både är legitim för Europas medborgare och som fungerar på ett mer direktdemokratiskt vis. Parlamentet måste få ett mer direkt mandat för att påverka. Även om det demokratiska underskottet som ofta nämns ligger i kommissionens roll så kan problemet lösas med att medborgarna känner en mer direkt relation till besluten, parlamentet är den platsen.

Samtidigt är det också viktigt att europasamarbetet fokuserar på att stärka sitt interna försvar av mänskliga rättigheter. Folkvalda regeringar kränker mänskliga rättigheter i många europeiska grannländer och det är helt oacceptabelt. Inför ett EU medlemskap ställs höga krav på kandidatländerna. Så höga att många menar att en del av de länderna som idag står i kö inte bör räkna med ett medlemskap inom de närmsta decennierna.  Det finns en konsensus kring att de länder som träder in i unionen uppfyller dess grundläggande krav på fred, frihet, demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi, så som unionen är uppbyggd. Grekland är ett EU-land som idag bryter mot nästan alla krav som EU ställer på de europeiska länder som söker medlemskap i unionen, bland annat genom bristande rättssäkerhet och allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Bristen på intern kritik undergräver också EU:s trovärdighet som demokratisk makt i världen och därmed vår möjlighet att påverka internationellt.

Unionen är bäst när den agerar som union, inte som splittrade stater, och just därför behövs det gemensamma granskningar av medlemsländerna. Det är inte bara underligt att kraven upphör så snart medlemskapet är i hamn, det är också skadligt för den kommande utvidgningen.

Vad är den största utmaningen för EU framöver?

– Lissabonfördraget är absolut centralt för att reformera den institutionella biten. Att skrota tidigare fördrag och ge parlamentet mer makt är viktigt för att utveckla unionen och öppna för möjligheten för ytterligare utvidgning.

Dock sträcker inkonsekvensen sig inom EU ännu längre. Unionen saknar fortfarande en gemensam utrikespolitisk linje. Avsaknaden av en enad europeisk utrikespolitik påverkar även EU:s syn på bistånd.

Vilka frågor tänker du driva främst?

Europaparlamentet har en stor fördel i att de samlar stora delar av Europa och i det kan man hitta synergieffekter i arbetet för mänskliga rättigheter och demokratisering. Det är ett område som finns på pappret men fortfarande kräver väldigt mycket utveckling för att kunna vara verkningsfullt. Det är en fråga som jag brinner för och som fortfarande är underrepresenterat i parlamentet.

Det handlar om att få partigrupperna att agera kraftfullare och att faktiskt se till att unionen får en ordentlig agenda i demokratiseringsfrågor.

Jag vill att:

 • EU ska ställa hårdare krav på de mänskliga rättigheterna. Även de länder som redan är medlemmar i EU, inte bara kandidatländerna, ska leva upp till unionens demokratiska principer. Därför ska FRA (Fundamental Rights Agency) få befogenhet att granska länderna och öka pressen på medlemsländerna som brister mot kraven.
 • EU ska hålla en gemensam linje mot diktaturer och förtryckare samt bli bättre på att stödja demokratiska krafter i vårt närområde, framförallt med Vitryssland, Moldavien, Balkan och Ukraina.
 • Alla kvinnor inom EU ska ha möjligheter till abort, om inte i hemlandet i ett annat EU land. Kvinnan äger sin kropp och abort är hennes rättighet. Möjligheten ska erbjudas.
 • EU ska satsa mer på att bekämpa människohandeln genom att tillsätta mera finansiella resurser till att skydda och stödja offer samt utöka och förbättra samarbetet mellan EU-länderna, och även stärka samarbetet med ursprung och transitländer.
 • HBTQ-personers rättigheter finns på agendan och ska respekteras i hela EU. EU ska följa effekterna av harmoniseringen för antidiskrimineringslagen.
 • EU minskar det europeiska gasberoendet. En gemensam energimarknad gör oss mindre sårbara.

Vad kan du bidra med i jämförelse med de andra kandidaterna på FP:s lista?

– Jag har en djup personlig insikt i demokratiseringsfrågor. Detta i kombination med mitt praktiska arbete med en rad demokratiseringsprojekt och kampanjer gör att jag har en stabil grund att stå på i frågorna. Jag besitter redan ett brett kontaktnät med liberala partier i Europa och det skulle gagna mitt praktiska arbete i frågan. Som Liberala ungdomsförbundets kandidat anser jag att det både är nödvändigt och roligt att involvera flera ungdomar i frågor som rör EU – det vill jag satsa på!

Vad har du för politiska förebilder?

– Under nästa hela ungdom matades jag med manliga vänsterikoner som politiska förebilder av den kommunistiska regimen på Kuba. De betraktades nästan som gudar. Därför väljer jag idag att hoppa över att rada upp förebilder, men jag har en förebild som inspirerar mig och ger mig styrka när jag faller. Det är författarinnan Maya Angelou.

Är det någon fråga som inte finns med i Fp:s program som du tänker driva?

Integritet. Som kandidat för Liberala ungdomsförbundet är jag kritisk till Ipred, till exempel. Integritetsfrågorna vill jag gärna driva i parlamentet.

Hur vill du hålla kontakt/dialog med dina väljare i Sverige om du blir vald?

– Genom regelbundna aktiviteter i Sverige. Jag vill väldigt gärna ta EU debatten till Sverige, till skolor, kvinnoorganisationer, ungdomsorganisationer och andra intressenter.

Nina

Filed under: Kandidater, , , , , ,

One Response

 1. Erik skriver:

  Viktiga frågor Mae Liz! Gillar särskilt svaret på frågorna om dina förebilder.

  Hur ställer du dig till EUs visumkrav på bosnier och serber och andra medborgare i andra länder som ansöker om medlemskap i EU?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: