Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

När framtiden redan hänt, och drömmen om den goda människan

Man kan vara helt säker på att partipolitik är en bransch i kris när de traditionella konkurrenterna gör samma analys och uppvisar samma brister.

I Jenny Anderssons ”När framtiden redan hänt – socialdemokratin och folkhemsnostalgin” visar författaren precis hur tom socialdemokratin är på samtidsanalys och framtidsplaner och illustrerar det med 90-talsmantrat: ”Sverige är ett bra land att leva i”.

Hon beskriver sedan hur rörelsens språk och politiska arbete förvandlats till en marknadsföringsprodukt som vilar på borgerliga begrepp, och menar att rörelsens förståelse för välfärden, kulturen och utbildningspolitiken numer vilar på en marknadslogik. Bristen på aktuella problembeskrivningar och tron att smarta formuleringar ska göra jobbet, har lett partiet vilse.

Den är inte utan att man känner sympati för frustrerade unga socialdemokrater. På vår planhalva är vi många som länge känt att svensk politik består av sju socialdemokratiska partier. Sjukan är densamma.

Men när författaren kommer till slutet och ska knyta ihop har hon inte sett detta uppenbara, och tar finanskrisen som exempel på att socialdemokratin borde ligga i vinnarhålet när det gäller att få förtroende för hur krisen ska beskrivas och vilka lösningar som är möjliga. Det gäller att återskapa antagonismen med högen, den höger som styr Sverige idag. Kritik mot kapitalismen, och återupprättande av Keynes är vad som behövs.

Argumentation är precis densamma i varje klassisk partipolitisk rörelse just nu. Frustration över hur 90-talets utspelspolitik förstörde den interna debatten i partierna och gjorde partimedlemskapet onödigt. Och finanskrisen visar att socialismen, socialdemokratin, socialliberalismen, nyliberalismen och nationalismen hade rätt, och alla andra fel.

Men det som egentligen hände under 1990-talet var ju att den ideologiska striden mellan 1900-talets höger och vänster tog slut. Marknadsekonomi med ett skattetryck som finansierar generella välfärdssystem är idag överideologi, precis som parlamentarismen. Vill man hitta en verklig utmaning inför framtiden så finns den inte i kampen mellan de traditionella blocken.

Jag vågar inte säga var den finns. Men det sannolika är snarare att den traditionella politiken utmanas i sin helhet, än att partierna skulle lyckas mobilisera medborgarna för de minimala olikheter i värderingar och politiska lösningar som finns mellan dem.

Men så läser jag på någon av de sista sidorna:

Och vi behöver fundera på hur politiken ska göra för att förverkliga drömmen om den goda människan, en solidarisk medborgare som är självintresserad, javisst, men inte på bekostnad av andra. Och därefter utforma politiska lösningar som återspeglar denna tanke.

…hur politiken ska göra för att förverkliga drömmen om den goda människan…

Och så tänker jag att det ändå finns skillnader fortfarande.

Erik

Andra recensioner Tankar från roten, Svb, Sydsvenskan, bok.nu, Fru E, Boktokig, Kortedala bibliotek, Josh Lyman.

Annonser

Filed under: Recensioner, , ,

One Response

  1. […] trotsiga socialdemokraterna beskriver väl generalproblemet inom svenskt partipolitik, ungefär som Jenny Andersson, eller för all del Att dricka liberalt. Kristin Linderoth formulerar det så här: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: