Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Vad är väl en seger i Europaparlamentsvalet?

Jag inser att det låter gnälligt, men det var en pyrrhusseger i söndags.

 • Endast 48 procent av dem som röstade på Folkpartiet sa till Valu att de också skulle göra det i ett riksdagsval.
 • 51,6 procent av Folkpartiväljarna kryssade Marit. Inget annat parti förutom FI var i närheten så beroende av sin toppkandidat.
 • Folkpartiet fick enligt Valu 4 procent av väljarna mellan 18 och 22, och 7 procent av dem mellan 23 och 30. Bland riksdagspartierna hade Folkpartiet näst minst andel av sina väljare i åldersgruppen 18 till 30 år efter KD.
 • Folkpartiet förblir ett storstadsparti oförmöget att nå dem som inte finns inom fysiskt räckhåll. Trots bra val och en toppkandidat från landsbygden, var det väljarna i Stockholm som skapade framgången. Stockholms län var partiets bästa med 18,1 procent, och Norrbotten och Jämtland de sämsta med 6,6 procent. (Piratpartiet däremot ritar om den politiska geografin och har samma andel röster i hela landet trots avsaknad av fysisk infrastruktur. Partiets bästa län var Östergötland där man fick 8,1 procent, och sämsta var Jönköping där man fick 5,6 procent.)

När Folkpartiet nu har tillsatt en analysgrupp bestående av Tobias Krantz, Cecilia Wigström och Maria Wallhager som ska undersöka varför valet blev en framgång, finns dessa problemställningar inte med. Och frågan om vad Folkpartiet kan lära av kampanjen inför riksdagsvalet 2010 ställs inte heller.

Erik

Annonser

Filed under: Uncategorized, , , ,

9 Responses

 1. Kalle skriver:

  Fast är det verkligen så dåligt att folkpartiet är ett storstadsparti? Jag vet inte om nya organisationsformer och en större öppenhet skulle leda till några jordskredssegrar i Jämtland.

  Det viktiga är ju däremot att det skulle kunna leda till ökat stöd och fler medlemmar. Då tänker jag främst på de yngre väljarna (detta skulle iofs ge positiv effekt i hela landet, men det stora genomslaget kommer med all sannolikhet ligga i storstäder och universitetsorter).

 2. Ulf Schyldt skriver:

  Kalle – det är inte att FP får röster i storstäderna som är problemet. Det är beroendet av just de rösterna, oförmågan att ens i det här valet – med en stark ”landsbygdskandidat” och ett centralt budskap (Marits mat- och djurskydd) som inte är ”storstadstillvänt” – lyckas bryta den trenden.

 3. Martin skriver:

  En positiv läsning är annars att väljarna belönar kandidater som har en plattform utanför politiken, såsom Marit Paulsen och Corazza Bildt. För min del får man gärna fortsätta i den riktningen. Ser man på folkpartiets valsedel i övrigt så innehåller den sorgligt många namn som *bara* har partiengagemang i CV:t.

  Likaledes tycker jag det är ett fräscht gäng man lyckats skaka fram för valanalysen. Dessa kommer säkert att kunna komma med en massa nya infallsvinklar på folkpartiets kampanj (obs ironi).

 4. Johan skriver:

  Men Erik, de har ju en rad andra svåra frågor att besvara. De kommer ju ta minst en fikarast.

 5. Erik skriver:

  @Martin, Det är en positiv läsning av väljarna. Det har jag inga problem med. Inte heller har jag problem med Marit. Problemet är fattigdomsbeviset för folkpartiet, att det inte finns ngn folkpartistisk kandidat i valet som kan stå upp mot henne.

 6. JFE skriver:

  @Erik
  Fast det finns det väl? Henne har man dock parkerat på en anonym andra-rangsplats i regeringen, där hon är lika synlig som Margot har vait i kommissionen.

  Lärdomen är väl den att utan egna frågor att driva blir man lätt anonym och ointressant.

 7. Erik skriver:

  @JFE,
  Men det är väl inte Ok att Cecilia Malmström är den enda folkpartist som utmanar Marit?

  Det var ju ingen som ens nästan kunde utmana henne. Tomt på andra, tredje, fjärde plats. Först långt utanför pallen dök Wikström, Schmidt mfl upp.

  Om Malmström är annonym i regeringen är det fö inte positionens fel. Tycker dock att hon svarade utmärkt på frågor om regeringens förmåga att hantera kommande kriser under ordförandeskapet igår på aktuellt. Men numer är det kanske ingen som tittar på nyheterna.

 8. JFE skriver:

  @Erik
  Nu utmanar väl inte Cissi Marit på något plan? Hon hade möjligen kunnat göra det.

  Jag tror nog att det både beror på positionen och på annat. HAr man inga frågor att driva med hjälp av utrednngar och propositioner blir man lätt ganska perifer, oavsett vad man gör i övrigt.

  Och EU-ministerposten är ju inget annat än en galjonspost, utan några egna frågor att driva i övrigt.

 9. […] värden om arbetsmoral och hederlighet. Tillsammans med välkända och erfarna kandidater ger detta partiet fortsatt trovärdighet bland väljare över 60 år. Folkpartiet blir det parti med störst andel pensionärer bland sina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: