Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

När blodet avgör är det svårt att bli svensk

Sitter och funderar över vad ett modernt kommunalt medborgarskap skulle innebära, och trillade nyss över denna formulering i inledningen till skriften Svenskt medborgarskap (2006) från migrationsverket :

Två principer för medborgarskap

Medborgarskapslagar är uppbyggda enligt någon av två huvudprinciper för medborgarskap vid födelsen:
– härstamningsprincipen (lat. jus sanguinis = rättighet på grund av blodsband) eller
– territorialprincipen (lat. jus soli = rättighet på grund av födelseorten)
Den första principen innebär att föräldrarnas medborgarskap avgör ett barns medborgarskap, medan den andra principen fäster avgörandet vid födelselandet.
Den svenska Medborgarskapslagen grundar sig på härstamningsprincipen.

De senaste årens debatt om språkets betydelse för medborgarskap blir förstås ännu mer perifer om staten redan från början utgår från att det är blodsbandet som är grunden för medborgarskapet. En enkel men viktig reform som borde genomföras är att alla som föds i Sverige automatiskt blir svenska medborgare.

Erik

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer,

5 Responses

 1. nathalie skriver:

  Nej men herre gud, det kan du inte tycka. Vet du hur många utländska personer skulle komma hit och föda sina barn här, så att barnen skulle få tillgång till bidragen?

 2. nathalie skriver:

  Nej men herre gud, det kan du inte tycka. Vet du hur många utländska personer skulle komma hit och föda sina barn här, så att barnen skulle få tillgång till bidragen?
  Jag är liberal i de flesta frågor men ibland måste man ju tänka liiiiite realistiskt och rationalistiskt, tycker du inte det? I dessa dagar
  är det verkligen BUSENKELT att ta sig in till Sverige och skulle vi ge ALLA barn födda på svensk mark medborgarskap skulle landet gå under.
  Jag tycker det är mycket bra att Sverige har jus sanguinis, men så vitt jag vet har vi även någon form av jus soli också, för bara den ena föräldern måste ha svenskt medborgarskap för att barnet ska få det.
  I Grekland t.ex. får barnet grekiskt medborgarskap om fadern har det. Om det bara är modern som har det får barnet inte grekiskt medborgarskap.

  Men hur som haver. Innan du publicerar någonting får du faktiskt ta och tänka över konsekvenserna av det du föreslår.

 3. Erik skriver:

  @Nathalie
  Vad får dig att tro att jag inte hade tänkt över konsekvenserna innan jag publicerade?

 4. En lite senkommen kommentar, men hoppas du kan förklara vad du menar.

  ”alla som föds i Sverige automatiskt blir svenska medborgare.”

  Berätta vilket medborgarskap du menar att barnet ska få i vart och ett av följande exempel:

  En familj invandrad från Irak har fått PUT men inte medborgarskap. Mamman föder ett barn i Sverige.

  En familj invandrad från Irak väntar på besked om den skall beviljas PUT eller inte. Under tiden uppehåller de sig (lagligt) på en flyktingförläggning. Mamman föder ett barn i Sverige.

  En familj som kommit hit från Irak har fått avslag på sin begäran om uppehållstillstånd i Sverige. De vägrar trots det att lämna Sverige och uppehåller sig här illegalt. Under tiden föder mamman ett barn i Sverige.

  En rysk familj är på semester i Sverige. När de påbörjade semestern hade de giltigt visum, men de har stannat här för länge och visumet gäller inte. Det befinner sig alltså i Sverige illegalt. Mamman är gravid i 7:nde månaden, men plötsligt och överraskande börjar värkarna och hon föder ett barn på svensk mark.

  En rysk familj är på semester i Sverige. De befinner sig här på giltigt visum. Mamman är gravid i 7:nde månaden, men plötsligt och överraskande börjar värkarna och hon föder ett barn på svensk mark.

  En dansk familj är på semester i Sverige. Mamman är gravid i 7:nde månaden, men plötsligt och överraskande börjar värkarna och hon föder ett barn på svensk mark.

 5. Erik skriver:

  Jag tycker att det är bra att människor vill bli medborgare här. Det är aldrig ett problem för mig. För mig bör de bli medborgare allihop, om föräldrarna vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: