Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Vad betyder ”absoluta ambitioner”?

I eftermiddags deltog jag i en telefonutfrågning av Per Schlingmann. Det var stundtals mycket givande, stundtals helt hopplöst. Nu vet jag precis vad moderaterna ska diskutera under sin arbetsstämma, jag vet återigen hur fantastiskt jobbskatteavdraget är, men däremot har jag fortfarande ingen aning om vad som händer om Sverigedemokraterna kravlar sig över fyraprocentsspärren nästa år.

Varken moderaterna eller socialdemokraterna säger sig vilja ha något samröre med Sverigedemokraterna om de skulle ta sig in i riksdagen. Bra. Men innan jag hoppar högt av glädje önskar jag mig några preciseringar från regeringshåll. Det fick jag inte av Per Schlingmann.

Moderaternas partisekreterare vägrar kommentera potentiella valutgångar. Ok. Men om jag frågar vad avståndstagandet från Sverigedemokraterna får för praktiska konsekvenser i den händelse vi får ett valresultat liknande helgens Sifoundersökning vill jag ha andra svar än att ”vår absoluta ambition är att regera vidare med ett stort stöd av det svenska folket”. Det säger faktiskt ingenting alls om hur moderaterna eller de andra regeringspartierna ställer sig till en situation då löftena om att inte ha något samröre med Sverigedemokraterna ställs på sin spets.

En svensk regeringen kan ju sitta kvar så länge den inte förlorar en misstroendeomröstning i riksdagen (även om valet resulterar i en förlust). Och hur stor sannolikheten att SD gör gemensam sak med oppositionen i en sådan frågan? Den senare tänker ju inte ens ta i de förra med tång. Vad gör regeringen då?

Struntar den i sina tidigare utfästelser och fortsätter regera utan att söka en koalitionspartner över blockgränsen? Det finns onekligen företrädare inom det borgerliga lägret som tycker just så. Makten framför allt. Det är inte socialdemokratisk styrka utan en borgerlighet som inte förmått sätta makten främst som med det synsättet är vad som cementerat s ställning som regeringsparti.

Men Schlingmann vill inte svara på om makten eller principerna om Sverigedemokraterna är viktigast, han vill bara tala om ”absoluta ambitioner” om att regera vidare. Vad säger de andra partierna? Folkpartiet? Vad är viktigast, att sitta i en borgerlig regering eller en majoritetsregering som inte behöver förlita sig på stöd från ytterlighetspartier?

Kalle

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer, , , , ,

4 Responses

 1. Förvirringen som riksdagspartierna ger ang. SD är inget annat än ett grovt svek mot väljarna. Det inkluderar Sahlins populistiska ”aldrig någonsin, någonstans”-attityd gentemot SD, som faller varje gång S röstar likadant som SD och där utfallet påverkas därav. Så sker redan regelbundet vid vart och vartannat kommunfullmäktigemöte där SD är invalt.

  Den ”gemensamma” uppfattningen om SD tyder i själva verket på splittring. Att man inte nu kan enas om en strategi för att stänga ute SD, visar också att man inte kommer kunna samarbeta mot partiet när det väl kommit in i riksdagen (och om man mot förmodan skulle lyckas, så höjer man statusen rejält på SD’s oppositionsroll).

  Ett tips hade väl annars varit att man kör på sina resp. regeringsalternativ men kommer överens över blockgränserna om att Mp och C blir utlåningspartier, d.v.s. om SD får vågmästarroll så bildar det största blocket regering. Blir det alliansen, så hoppas Mp över på deras sida. Blir det de rödgröna så hoppas C över på deras sida.

  Jag tänker bara allmänt strategiskt, är själv sverigedemokrat så njuter egentligen bara ju mer förvirrat de gamla partierna beter sig.

  Ps. Ang. din fråga om Sverige skall förbjuda arabiska som undervisningsspråk, så svarade jag Nej. Det går inte att särbehandla ett enda språk, och det finns heller ingen anledning. Att slopa hemspråksundervisningen vore mycket mer effektivt.

 2. Erik skriver:

  På vilket sätt vore det effektivt att slopa hemspråksundervisningen?

 3. Erik,

  Hemspråksundervisningen är segregerande och stjäl resurser och undervisningtimmar som borde användas till att assimilera barnen i det svenska samhället.

 4. Annika Beijbom skriver:

  Är det inte dags att ta bort oss gamla ep-kandidater från sidan och eventuellt ersätta med riksdagskandidater? Listan känns så 7 juni 2009..:)
  Många hälsningar
  Annika Beijbom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: