Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Valprognos för 2010 – Riksdagspartierna får bara 90 procent

Det är ett år kvar till valet och dags att göra en prognos. Förutsättningen för denna prognos är att strukturomvandlingen i partipolitiken fortsätter genom att de etablerade partierna förlorar allt mer inflytande över medborgarnas politiska tänkande. Det leder till att 10 procent av väljarna röstar på partier som inte sitter i riksdagen idag. Konsekvenserna:

Miljöpartiet har mindre barlast av medlemmars investerade intressen i politiska karriärer och sakfrågor än de andra riksdagspartierna, vilket gör det enkelt att modernisera partiets politik, framtoning och kampanjmetoder. Miljöpartiet är det parti som går framåt mest, bland annat genom strömhopp från socialdemokraterna, och blir största parti bland väljare under 30 år.

Mona Sahlin tappar greppet om kampanjen under de sista månaderna före valet när det blir uppenbart att en lyssnande och demokratisk person inte kan leda ett parti som gillar auktoriteter och hierarkier. Oerfarna medarbetare och bristande kunskaper leder till att hon gör bort sig i viktiga debatter och aldrig återvinner det tappade förtroendet. Partiet gör sitt sämsta riksdagsval sedan demokratiseringen och får inte över 30 procent.

Folkpartiet går framåt med flera procentenheter efter populär teve-reklam och en kampanj som bygger på klassiska värden om arbetsmoral och hederlighet. Tillsammans med välkända och erfarna kandidater ger detta partiet fortsatt trovärdighet bland väljare över 60 år. Folkpartiet blir det parti med störst andel pensionärer bland sina väljare.

Redan flera veckor före valet står det klart att Kristdemokraterna åker ur. Partiet lyckas inte mobilisera några tydliga målgrupper, har inget tydligt budskap och har dessutom svaga kandidater. Krafter i partiet kräver mer hård högerhand, men hygglige Hägglund stretar emot till the bitter end. Eventuellt lyckas man i Jönköping mobilisera stöd för kamrat 12 procent, vilket räddar Hägglunds mandat och några till. Men eftervalsanalysen är tydlig med att konservatism inte går ihop med livsstilsliberalism. Man måste säga att några lever fel. Frågan är bara vilka?

Centern skakar borgerligt liv i miljö- och teknikfrågorna, och markerar mot Miljöpartiet med en allt nyliberalare arbetsmarknads- och skattepolitik. Det ger ingen framgång i riksdagsvalet. Men det nyliberala tänkandet stärks ytterligare internt och flera lokala centerpolitiker använder det ideologiska utrymmet för att tänka nytt och kreativt. Lokalpolitiken blir åter Centerpartiets skyltfönster under åren som kommer.

Gudrun Schyman rekryterar flera av sina gamla vänner från Vänsterpartiet till Feministiskt initiativ och bygger tillsammans med dem en effektiv, billig, medlemsdriven och internetorganiserad kampanj. Schymans framgångar i några av vinterns opinionsmätningar blir svåra moraliska slag mot Lars Ohly, som blir allt aggressivare i sin feministiska retorik. Ohly misslyckas och får precis under fyra procent i valet, medan Schyman framstår som segrare med lite över två. (Hennes kampanj- och aktivistorganisation stärker den feministiska rörelsen i Sverige som inte längre klagar på mediernas gubbighet utan själva tar ansvaret för opinionsbildningen)

Piratpartiet genomgår flera mindre interna strider under hösten. Rick Falkvinge överlever när han ger fler personer utrymme och utnyttjar kraften i den decentraliserade organisationen. De traditionella medierna inser att de etablerade partierna och intresseorganisationerna inte förstår PPs informationspolitiska perspektiv, vilket gör att piraterna blir en återkommande motpart i radio och teve i allt fler frågor. Dessutom gör datalagringsdirektivet, telekompaketet, ACTA, upphovsrättslobbyisterna etc att partiet ständigt kan mobilisera för nya strider. Piratpartiet blir en överraskningen för vissa med drygt 4 procent i valet, och 25 procent av förstagångsväljarna – men inte för andra.

Genom att inte se galna ut, inte prata som rasister och inte bete sig illa, lyckas Sverigedemokraterna skaffa allt fler medlemmar i storstädernas förorter och i mindre kommuner i Syd- och Mellansverige. De knackar dörr, delar ut flygblad, hjälper gamla tanter, pratar om naturen och bjuder på kaffe under parollen ”Vi är stolta över vårt Sverige”. Förutom rösterna i Skåne får de starkt stöd runt om. De går kraftigt fram och det är på håret att de lyckas.

Fredrik Reinfeldts vision om Sverige som föregångslandet skapar en stark grund för valkampanjen. Men bristerna på koppling till de moderata medlemmarnas ideologi gör att aktivismen i valrörelsen är svag. Det är uppenbart att ledningen bara är intresserad av att medlemmarna ska propagera för partiet, inte bidra till politiken. Inte heller internetkampanjen sporrar aktivismen. Ingen vet vad den ska användas till. Men i slutändan röstar moderata medborgare på Reinfeldt ändå, och regeringsförmågan gör att populariteten bland många tidigare socialdemokrater består.

Oppositionen förlorar övertaget i opinionsmätningarna i takt med att Sahlin förlorar greppet om valkampanjen. Trots att Alliansen inte når 50 procent blir de tre återstående borgerliga partierna större än S och MP tillsammans. Det blir en skräckfylld valnatt när mandatfördelningen räknas fram. Men tidigt på valnattsmorgonen kan Reinfeldt förklara att stödet för regeringens politik – trots krisen – är starkare än för alternativet. Under veckorna som kommer lyckas han bygga en minoritetsregering med dyrt stöd från Piratpartiet.

Valresultatet på kvällen den 19 september skulle tex kunna vara detta:

M – 28
Fp – 10
C – 6
Kd – 3

S – 29
Mp – 11
V – 3

Pp – 4,1
Sd – 3,9
Fi – 2

Erik

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer, , , , , , , , ,

20 Responses

 1. Grå skriver:

  Mycket underhållande läsning. Ska bli intressant att se hur väl den kommer att stämma med verkligheten. Om din förutsägelse stämmer kommer det mycket riktigt bli en rysare där allt hänge på något hundratal röster till eller från någon visst parti. Förmodligen vågar då inget parti eller ta ut någon som helst seger innan det slutgiltiga valresultatet två veckor senare. Och inte ens det avgör, utan vi får något parti i vågmästarställning. Kan innebära en ”ohelig” allians över blockgränserna.

 2. Hanabi skriver:

  Mycket bra. En tankeväckande och träffsäker beskrivning av politikens tillstånd. Det krävs sannolikt en mandatperiod till innan insikten om politikens ofrånkomliga strukturomvandling faktiskt når de etablerade partierna – och kanske ännu längre tid om PP inte klarar riksdagsspärren.

 3. Linus Ericsson skriver:

  Verkligen intressant! Fler sådana här förutsägelser och vi kommer att kunna förutspå valet på förhand.

  Jag tror att stödet för Sverigedemokraterna kan komma att bli ännu starkare om inga andra partier gör sig mödan att bemöta argumenten och SDs syn påsaker och ting, och bemöter det trovärdigt.

  Men som sagt, mycket intressant läsning!

 4. Sophie Enerskog skriver:

  Lysande och underhållande Erik!

 5. Erik skriver:

  Tack tack. Tycker att UNT idag skriver bra om Miljöpartiets udda roll i svensk partipolitik. Mp har hittat en nisch som inte är synlig om man har blockpolitiken för ögonen, nämligen de som identifierar sig med solidaritet, välfärdsstat, lika för alla, miljö och snygg populärkultur, men som ändå inte har ngt emot att leva småborgerliga valfrihetsliv. Läs här: http://www2.unt.se/avd/1,,MC=25,00.html

 6. […] i den strukturomvandling  av partierna som att dricka liberalt beskriver (kolla deras intressanta prognos av valet 2010), i den roll som intellektuell agregator som Joakim Jardenberg uppfyller, eller i Our Visby […]

 7. student - sami skriver:

  Verkligen underhållande läsning och verkligen bra analys av Sveriges-politiska-landskap.

  Känns dock som om du förklarar att de flesta partierna kommer backa och det finns inget parti som går framåt. Någon vinnare måste finnas.

 8. Erik skriver:

  Sami,
  Kul att du gillar texten.

  Det som händer är just att de etablerade partierna i huvudsak backar. De har förlorat kontaktyta gentemot medborgarna eftersom de inte längre har så många medlemmar, och eftersom gammelmedierna numer når så få medborgare. (Titta på artikeln bakom första länken om strukturomvandlingen.)

  Därför – är min prognos – får de etablerade partierna bara 90 procent av rösterna, mot ca 98 i valet 2006. Och PP, Sd och Fi delar på de 10 som blir över. Detta kommer att leda till flera förändringar i partilandskapet och på sikt över hur makten fördelas.

  Erik

 9. Kalle skriver:

  Erik, jag gillar anslaget, men dessvärre tror jag inte att strukturomvandlingen av partipolitiken kommer att ske i den takt som du förutser. I centrala Stockholm med närförorter och i universitetsstäderna visst. Men i resten av landet?

  Där ser ännu inte nätvanor ut på ett sådant sätt att det tvingar partierna till handling – än. Därför tror jag tyvärr att Sverigedemokraterna kommer att gå starkare än du förutspår. För mp kan det nog ändå bli ett succéval, partiets nya sympatisörer återfinns ju just i de miljöer där strukturomvandlingen har kommit längst.

 10. […] Bloggar: Yvonne Ruwaida, Seved Monke, Dricka Liberalt. […]

 11. Erik skriver:

  Kalle,
  Jag tror att man ska vara försiktig med att tro att förändringarna går långsammare på landet än i stan. Varför skulle det inte vara tvärtom? Sannolikheten att man träffar en partimedlem är ju ännu mindre där, och kommunikationstekniken är än viktigare när man inte har fina butiker och biografer runt hörnet

  Betänk att PP hade 7 procent +/- 1 i alla län i EP-valet, medan tex Mp, Fi och Fp hade mkt stor variation i sina resultat.

  Copyriot skriver intressant om detta:
  http://copyriot.se/2009/06/09/politisk-geografi-pp-fi-sd/

  Erik

 12. Kalle skriver:

  Ja, självklart ska man vara försiktig med det. Mina iakttagelser baserar sig mest på anekdotisk evidens. Men: mina bekanta i hemstaden (också de som är hyfsat politiskt insatta och intresserade) läser inga bloggar, är i bästa fall anslutna till facebook och röstade på pp för att de vill fortsätta kunna ladda ner ostört (inte pga pp:s inkluderande och berömvärda partiorganisering).

  Jag tror att förändring kommer att ske även här, men än har den inte tagit fart. Och då blir det direkt problematiskt att basera sitt agerande på att det skulle ha gjort det (tagit fart). Vad jag vill säga är nog att de traditionella formerna för (envägs-)kommunikation nog tvunget måste parallellexistera en lång tid framöver för de partier som vill nå valframgång utanför universitets- och storstadsområden.

 13. Erik skriver:

  Kalle, Det sista du skriver är förstås helt sant. Min prognos är också att fp går framåt i valet, på bra tevereklam mm som direkt når en väljargrupp som inte bryr sig så mkt om internet.

 14. Kalle skriver:

  jag är med på noterna. tror också att det skulle kunna gå bra för fp, av delvis denna anledningen. den enda bedömning jag gör annorlunda är ju hur SD kommer att lyckas.

 15. […] Bloggar: Seved Monke, Sebastian Hallén, Martin Ängeby, Mathias Sundin, Lotta Edholm, Fp Nacka, Dricka Liberalt: Prognos 2010. […]

 16. David skriver:

  Den här analysen är väldigt intressant, men jag är ändå lite tveksam. Det är extremt sällsynt att partier åker ur Sveriges riksdag. Det har bara hänt två gånger i modern tid: dels 1991, då MP (som i det läget var nya och gröna – pun partly intended – och utan en fast väljarbas) åkte ut för att sen komma tillbaka, och dels 1994 då NyD, ett parti i upplösningstillstånd och med extremt lättrörliga väljare, åkte ur. Nu förutspår ni att det ska hända två gånger i samma val, i ett läge där sammanhållningen inom blocken är bättre än nånsin. Jag tror att kamrat resp. syster 4 procent räddar både V och KD. Jag tror dessutom att V håller på att bottna. Efter kalla kriget tror jag att de har en lite större bas än tidigare, och normalt sett ska de inte få under 5 procent. Möjligen att FI kan äta upp delar av deras stöd, men då måste man också fråga sig hur många potentiella FI-väljare som vill se både FI och V utanför riksdagen och en fortsatt borgerlig regering hellre än att V kommer in. Jag är tyvärr också alltmer rädd för att SD kommer in. De två senaste valen (2004 och 2009) har de haft ett klart starkare stöd än mätningarna visat.

  Däremot känns KD:s långsiktiga position extremt osäker. Man kan inte överleva på andra partiers välvilja hur länge som helst. Frågan är om Göran Hägglund kommer att hitta en fråga som räddar honom, likt Leijonborg 2002, eller om han bara kommer att framstå som desperat.

 17. […] organisera om sig, så att de återigen blir relevanta för medborgarna. Det är inte utan att min prognos för valet 2010 känns allt mer […]

 18. […] initiativ på frågan om vad de skulle rösta på i kommunalvalet, så närmar sig verkligheten den prognos ADL skrev om för ett halvår […]

 19. Johan skriver:

  Hej druckna liberaler, vore kul med en resonerande utvärdering av den här prognosen!

  Somt stämmer ju på pricken!
  Annat tycks så här i efterhand lite mycket önsketänkande i olika riktningar. För visst var det egentligen uppenbart redan för ett år sedan att SD skulle komma in i riksdagen?

 20. Johan skriver:

  Vore också kul att se en utvärdering mot detta facit:
  http://andreasjohanssonheino.blogspot.com/2010/09/smapartiernas-dod.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: