Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

”Folkpartiet, Sverige och världen behöver min röst” – Jenny Sonesson

Jag ställer upp i provvalet till riksdagen eftersom jag känner att jag har energi, erfarenhet och engagemang som jag vill omsätta i politisk handling. Frågor som jag brinner för är socialpolitik, rättsfrågor och jämställdhet. Det internationella perspektivet är för mig ständigt närvarande.

Att jag är liberal kom jag till insikt om när jag studerade till socionom i Lund. Politiskt intresserad hade jag alltid varit men den ideologiska hemvisten var oklar. Den studiemiljö som Socialhögskolan bjöd på – starkt indoktrinerad av oreflekterad socialism – innebar för mig ett politiskt uppvaknande.

Socialarbetaryrket lockade, efter avbrutna präststudier, men lösningarna för att minska orättvisorna såg för mig ofta annorlunda ut än för mina lärare. Att jag har en liberal kompass blev än tydligare när jag arbetade som socialsekreterare i Rosengård, Lund, Upplands-Bro och Österåker. Jag upplevde att Sverige behöver mer, inte mindre, av privata initiativ, internationellt samarbete och kunskap.

Precis som mitt politiska uppvaknande, inträffade mitt feministiska relativt sent i livet. Som socialarbetare mötte jag åtskilliga kvinnor och flickor som utsattes för våld av närstående. Deras berättelser gjorde att jag började se på vårt samhälle med nya ögon. Det skydd som dessa brottsoffer erbjöds var ofta ovärdigt ett rättssamhälle och jag började fråga mig själv vilken betydelse kön har för makt och inflytande i Sverige och i världen.

Min feministiska övertygelse stärktes när jag arbetade för ECPAT, en organisation som kämpar mot människohandel och barnpornografi.

Jag blev tidigt en varm anhängare av Europatanken. Sedan barnsben har jag fascinerats av historia och den lär oss att nationalismen är mänsklighetens mässling. Det internationella intresset lockade vilket ledde till en praktik på EU- kommissionen och att jag för en tid lämnade socialtjänsten.Mitt engagemang för våldsutsatta kvinnor gjorde att jag sedan kom i kontakt med Folkpartiet och erbjöds en tjänst på riksdagskansliet och sedan i Europaparlamentet.

Visst ska man vara kritisk till Europaprojektet, men efter att ha arbetet i Bryssel är det ändå känslan av hopp som stannar kvar. Europatanken spränger Europas geografiska gränser och tillhör mänskligheten. Jag vill att även demokratier som gränsar till Europa ska vara välkomna när de uppfyller kraven på demokrati, mänskliga rättigheter och marknadsekonomi. EU måste på sikt bli DU – den demokratiska unionen.

Som politiker vill jag inte vara allt för alla istället vara något för några. Värderingar styr vårt budskap och våra handlingar. Jag vill att Folkpartiet ska vara ett modigt, värderingsstyrt socialliberalt parti. Genom att kommunicera tydliga värderingar får vi ett naturligt urval väljare som delar samma inställning.

Jag är kaxig nog för att våga påstå att Folkpartiet, Sverige och världen behöver min röst – och jag behöver din i provvalet.

Jenny Sonesson

Läs mer om min kandidatur på wikin Ett liberalt parti: Jenny Sonesson

Uppdatering: Jennys hemsida finns på folkpartiet.se/sonesson

Annonser

Filed under: Kandidater, , , , ,

5 Responses

 1. Annika Beijbom skriver:

  Jenny, när ryter Liberala Kvinnor ifrån i sd-frågan? Jag vill läsa din blogg, vart bloggar du själv egentligen? Sd är inte särskilt jämställda, det om något går faktiskt att dra igång en rejäl debatt kring!
  Hälsningar
  Annika Beijbom

 2. Jenny Sonesson skriver:

  Hejsan Annika!

  Har tyvärr ingen blogg! SD har en vidrig syn även på abort. Jag bidar min tid….

  Kram Jenny

 3. Erik skriver:

  Jenny, Du borde se detta som din blogg! Sluta bida!

 4. Annika Beijbom skriver:

  Erik, du har naturligtvis helt rätt! Jenny, kör hårt!! Som din most humble acquaintance anser jag att du Sonesson behövs i bloggosfären!
  Hälsningar
  Annika
  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: