Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

FP kör good cop/bad cop

Idag gick Erik Ullenhag ut och berättade om en extrainsatt riksdagsgruppsmöte, där gruppen tagit ställning mot försörjningskrav för anhöriginvandring som skiljer barn från föräldrar. Tufft, eftersom det innebär att bryta en ingången överenskommelse i utredningsdirektiven. Rätt, eftersom FP på sikt strävar mot att alla människor ska få flytta vart de vill. Då kan mer begränsad migrationspolitik omöjligt vara ett steg på vägen. Att dricka liberalt har tillsammans med många andra tryckt på för det här (läs gärna landsmötesmotionen). De som tycker att partiet borde ha en starkare socialliberal profil borde sluta stirra sig blinda på socialpolitiken, där enigheten är stor mellan partierna, och i stället titta på migration, integration och integritet – det är ju ett tema för den här bloggen.

Samtidigt, och direkt följande på varandra i kvart i fem-Ekot, släpper Johan Pehrson en rapport mot kriminella från förorten som kunde ha spökskrivits av Nicolas ”Kärcher” Sarkozy. Pliktskyldigast nämns i några stycken att det viktigaste vi kan göra är att ha en bra utbildnings- och arbetsmarknadspolitik m.m. Men alla förslagen handlar om repression. Drogtest för ungdomar, småbarn ska dras inför domstol, hårdare straff, tuffare åtgärder mot barn på glid.

Johan Jakobssonismen har tack och lov börjat tona bort i partiet. Integrationsminister Nyamko Sabuni skulle aldrig uttrycka sig likadant om förortsungdomar som i den här rapporten. FP börjar faktiskt bli rumsrent. Problemet stavas allt tydligare Johan Pehrson rättspolitiken. Om partiet ska kunna profilera sig som modernt och optimistiskt måste han bort den byta fokus. Han Johan Pehrsons batongförslag har för länge sedan passerat gränsen för ”three strikes and you’re out”.

/Den allvarsamma leken

PS. Johan, om du låter bli att åka taxi nästa gång kanske du upptäcker att Rosengård inte är en förort. Det är en stadsdel. Gångavstånd till de hippaste ställena.

PPS. Det finns en del annat positivt att rapportera om, som anknyter till Att dricka liberalts fjärde ”gr”-fråga, organisation: nyblivne kulturtalesmannen Christer Nylander har skrivit partiets första samrådsdokument (någonsin?) som faktiskt är ett samråd. Det består inte av en räcka förslag som partilandet ska tacka och ta emot, utan av några beskrivande texter följda av öppna frågor. Way to go, Nyllet!

Annonser

Filed under: Politiska kommentarer

4 Responses

 1. Erik skriver:

  Jag tror att problemet är större än en viss individ. Det är orättvist att lägga skulden bara på JP.

  Det är viljan att skapa förslag som sticker ut som radikala och spetsiga som är felet. Själva utspelsdriften och tron att FP har ett trovärdighetskapital i sociala frågor och integrationsfrågor som gör att vi kan spela med.

  Problemet är ju att det kapitalet har minskat mycket snabbt på sistone, och då framstår dessa förslag bara som populism, och som underbyggare av ”Det nya” Folkpartiet.

  Det hade varit roligt att bara kunde hylla ställningstagandet mot försörjningskravet.

 2. Kalle skriver:

  jag delar inte riktigt fascinationen över kultursamrådet. jag sammanfattar min kritik här: http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=25-AV_ID=962409,00.html?from=Topicpage

 3. Den allvarsamma leken skriver:

  Erik: Kan hålla med om att det är orättvist att hänga ut JP ensam. Har uppdaterat inlägget.

 4. Erik skriver:

  Här en härlig artikel av Mårten Schultz, på samma tema.
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/01/rattigheter-inte-batongliberalism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: