Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Officiell backchannel till FP:s landsmöte

Nu startar jag och Dricka Liberalt en officiell backchannel till FP:s landsmöte. Så vitt jag vet blir vi det första partiet som har landsmöte med en backchannel. Det kommer bli grymt, och äntligen har man lite incitament att börja, fortsätta eller förbättra sitt twittrande.

Vad är en backchannel?

En Backchannel är en plats på twitter där man kan diskutera något samtidigt som det pågår (och innan och efter förstås). Ett slags ”twitterforum” eller en ”dialogkanal” kan man kanske beskriva det som.  Backchanneln är en konversation online om landsmötet:  där kan man tex diskutera motioner inför landsmötet, kommentera Jans tal samtidigt som det pågår, ställa frågor eller applådera den som talar, digitalt.

Så här gör man: Starta ett twitterkonto om du inte redan har ett.  När du vill twittra om landsmötet skriver du en hashtag (#) och taggen (dvs ordet) ”fplandsmöte” , dvs  #fplandsmöte någonstans i ditt twitterinlägg.

Hur hittar du vår backchannel?

Sök på #fplandsmöte eller #fplandsmote på twitter så hittar du till backchanneln.

Vad kan vår backchannel innebära för landsmötet?

Nu finns det en möjlighet att vara aktiv och ha dialog med andra folkpartister under hela landsmötet. Ingen behöver sitta i sin stol och ha tråkigt och undra vad alla andra tycker om vad som pågår i salen – istället kan man delta aktivt på twitter! Backchannels kan helt ändra dynamiken i ett rum: makten förskjuts till publiken från talarstolen. Events som har en backchannel brukar bli mer levande och dynamiska stillställningar där deltagarna får större inflytande. Och det vore väl kul? Och välbehövt?

Jag ska försöka se om vi inte kan få backchanneln projicerad någonstans på landsmötet. Helst skulle den projiceras på väggen i stora salen, men det tror jag kan möta en del motstånd. Vi försöker projicera den någonstans i lokalerna i alla fall, så att alla kan följa diskussionen.

Mer om backchannels:

Backchannels är vanliga på IT-konferenser men används alltmer även inom utbildning, tex så att studenter kan skriva frågor under en föreläsning eller enkelt kommunicera med varandra inom en kurs eller ett ämne. Läs mer på wikipedia.

Detta gör vi på temat: om du vill att något ska bli bättre, gör det själv. Det är också ett mikroförsök i mikrobloggsforumet att motarbeta den trista traditionen att partiaktivism bara ska handla om att sitta still och lyssna. Vem hittade på det? Det blir ju så vansinnigt tråkigt.

Det är lite svårt att beskriva detta så att det inte blir töntigt (för de som redan förstår) eller obegripligt (för de som inte förstår). Frågor?

Annonser

Filed under: Gör det själv, Politiska kommentarer, , , ,

14 Responses

 1. Martina Lind skriver:

  Jag ställer några bra frågor till mig själv: ‘
  1. kan alla skriva till#fplandsmöte?
  2. Kan alla läsa på #fplandsmöte?
  3. Varför får jag inte upp något när jag söker på #fplandsmöte?

 2. Martina Lind skriver:

  Bra frågor!
  1. Ja, alla kan skriva dit. Men det är nog mest partister och de som är där som är intresserade.
  2. Ja, alla kan läsa där. Så skriv inget dumt 🙂
  3. Ibland är twitter lite segt. Försök igen om en stund.

 3. […] Läs mer om detta på att dricka liberalt. […]

 4. liberaltostermalm skriver:

  Kul! Det skall bli intressant att se hur det går! /Gunilla

 5. Ulf Schyldt skriver:

  Bra idé. Ska försöka hjälpa till att se till att den får plats nånstans.

 6. Emanuel Norén skriver:

  Hittar ingen twitterkanal när jag söker

 7. Martina skriver:

  Hej Emanuel!

  Igår när jag sökte hade jag samma problem. twitters sök är ibland lite segt också – men nu när jag söker funkar det:
  http://twitter.com/#search?q=%23fplandsm%C3%B6te

 8. […] } Martina Lind på bloggen Att dricka liberalt har sett till att starta en backchannel på Twitter för Folkpartiet liberalernas landsmöte. Läs mer i inlägget och sök på […]

 9. Malin skriver:

  Underbart. Nu kan jag sitta hemma och vara bekväm i stället för att köra till och från Växjö halva dagen. Skall bli roligt att se vad det kan bli av det.

 10. Martina Lind skriver:

  Nu har jag kommit på att söket på twitter alltid fungerar när jag använder browsern firefox, men inte internet explorer. Det är helt obegripligt, men det är sant.

 11. Emanuel Norén skriver:

  har testat med safari ckså men det funkar inte med den webbläsaren heller. märkligt att det bara skulle funka med firefox??

 12. Fungerar utmärkt i IE8 för mig. Möjligen om det har någonting med lokalitetsinställningarna att göra. Prova att söka på #fplandsmote som matchar mot samma tagg.

 13. Madeleine Sjöstedt skriver:

  Martina! Detta är en toppenidé! Förra veckan var det ett seminarium om sociala medier som jag följde genom Twitter samt genom direktutsändning. Det var grymt informativt att i realtid kunna både kommentera, få länkar och diskutera med andra intresserade. Nya dimensioner öppnades.
  Jag är med.
  Madeleine

 14. […] Lind på bloggen Att dricka liberalt har sett till att starta en backchannel på Twitter för Folkpartiet liberalernas landsmöte. Läs mer i inlägget och sök på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: