Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Interndemokratirevolution

Om inte berget kommer till Muhammed…

Vi i Att dricka liberalt har stora förväntningar på Folkpartiet. Vi tycker att ett liberalt parti ska vara ett föredöme i frågor om integritet, integration, migration och organisation – gr-frågorna, som vi kallar dem. Nu har vi gått från ord till handling och hjälpt partiet på traven med den sista.

Som Erik Jennische så klokt har beskrivit här förändras medielandskapet snabbt. Folkpartiet har varit bra på att nå ut via de stora megafonerna, som Rapport och DN debatt. Men megafonerna krymper. Folkpartiet måste bli mycket bättre på att synas i den långa svansen av minifoner. Både de nya som Facebook, bloggar, twitter och youtube och de gamla som insändare i lokaltidningar och personliga möten. Då räcker det inte med några smarta människor i toppen, utan vi behöver tusentals övertygade liberaler som deltar i det ständigt pågående samtal som lever på olika arenor.

För att liberalerna ska tala väl om Folkpartiet krävs det att Folkpartiet lyssnar på liberalerna. Vi behöver en diskussion om vad liberalism är och vilken politik vi ska föra. En diskussion som kompletterar det mer strategiska tänkande som behövs i partitoppen. Om vi alla kan vara överens om, till och med glädjas åt, att vi tycker lite olika men ändå drar åt samma håll, så kommer vi att bli en väldigt stark politisk kraft. Partitoppen får inte bli sur i onödan över spretiga gräsrötter. Gräsrötterna får inte gnälla om att partitoppen kör sitt eget race och att partiet inte går att känna igen. För att nå dit måste vi ha ett levande, förtroendefullt samtal.

I en av landsmötesmotionerna som Att dricka liberalt tagit initiativ till konstateras att Rysslands president Medvedev har en blogg med kommentarsfunktion, men Folkpartiets hemsida har inte hunnit fullt så långt. I väntan på att partiet ska hitta in på web 2.0 kan vi visa vägen. Inspirerad av Martinas backchannel till landsmötet kom vi på att vi borde skapa ett debattforum där man kan påbörja landsmötesdebatten redan nu. Hade vi varit riktigt händiga hade vi kanske snickrat ihop någon jättefiffig debattsajt, men för att göra det enkelt för oss har vi startat en blogg med mängder av sidor. Mina damer och herrar: Landsmötesbloggen.

Allt finns inte där än, och formen håller på att sätta sig. Den som kan hjälpa till att lägga ut texter får gärna höra av sig i kommentarsfältet! Betrakta det som en betaversion några dagar till, i nästa vecka kommer allt se fint ut.

/Andreas Bergström

Annonser

Filed under: Gör det själv

One Response

  1. […] och det har bland annat lett fram till Landsmötesbloggen. Läs mer om tankarna bakom den på bloggen som vi i middagssällskapet Att dricka liberal […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: