Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Enorma möjligheter för partiet med webb 2.0

Det finns en mejllista som heter Cyberstrategi för folk som vill få Folkpartiet att bli bättre på att använda sociala medier. Ett första steg har varit att samla in tankar från medlemmarna på listan med hjälp av ett par enkäter. Jag fyllde just i en sådan, och sista frågan var helt enkelt vad Folkpartiet borde göra. Det här var mina förslag:

 1. Göra om hemsidan till en social sida, som visar upp den debatt som pågår i partiet, gör det lätt att hitta likasinnade och starta nya aktiviteter och visar upp oss för varandra, så att vi stärker vi-känslan.
 2. Ordna samråd på internet och peppa bloggare att delta i samråden, länka från sina bloggar etc – så som vi i Att dricka liberalt nu försöker göra med Landsmötesbloggen, och som FP Stockholms stad gör på sin idéblogg. Att ha inflytande på politiken ger starkt engagemang!
 3. Ordna bloggskolor i hela landet (kanske ihop med Studieförbundet Vuxenskolan) och trycka på vikten av att länka till andra folkpartister, använda twingly och annat man kan göra för att synas mycket.
 4. Partiledningen ska lyssna, men också leda! Partiet borde hålla tät kontakt med liberala bloggare (partister eller inte) och föreslå olika saker de bör skriva om, debatter det vore bra om de tog med vänsterbloggare etc. Samtidigt ständigt påminna om hur man bör länka och pinga. Sociala medier borde ses som en viktig kanal för höst- och vårkampanjer, och för valkampanjen 2010. Även för att få olika utspel att nå större spridning och leva vidare.
 5. Partiet borde också ordna sociala aktiviteter för alla som använder sociala medier politiskt. (Det finns det ju inget som hindrar att vi själva ordnar underifrån – Att dricka liberalt återkommer i frågan!)
 6. Uppmana varenda folkpartist som vi har en mejladress till att delta i olika debattforum – partiet borde skicka ut stomartiklar, motargument mot nya utspel från oppositionen etc. samt samla allt detta någonstans på webben. Vi borde sätta som mål att kommentarstrådar och twinglylänkar till politiska artiklar på nätet ska domineras av liberaler, att vi ska ta mer plats på vanliga insändarsidor, att folkpartistiska bloggar ska ligga bland de mest lästa på nätet mm.
 7. Skapa en reklamruta för FP som alla liberala bloggare uppmanas använda. Rutan skulle kunna innehålla senaste utspelsrubrikerna, och samtidigt rubrikerna från de mest lästa FP-bloggarna just nu. Då visar vi både utåt och för oss själva att vi kan underordna oss en gemensam strävan samtidigt som vi har egna åsikter och tankar.

Jag tror det finns många fler och mer genomtänkta idéer från folk som kan sociala medier bättre än jag. Potentialen för partiet är stor!

/Andreas Bergström

Annonser

Filed under: Organisationsfrågor

2 Responses

 1. samikorpela skriver:

  Den mailinglistan blev jag intresserad av! Jag är en liberal bloggare med massa idéer på hur partiet kan nå väljare och skapa diskussion med väljare genom social media. Vad ska man göra för att få en sådan enkät?

 2. Oscar Sundevall skriver:

  Ryktet gör gällande att FP riks har ett ganska styvmoderligt förhållande till ”webb 2.0”? När jag surfar runt på lokala FP-sidor är det ofta svårt att se vart rikssidan och den lokala sidan börjar och slutar.

  Mitt eget parti (C) har i vilket fall tagit förnuftet till fånga – vi kör alla våra lokala webbsidor på WordPress MU nu för tiden, med allt vad det innebär i form av kommentatorsfunktioner, länkbarhet, taggar, sortering, möjlighet att starta gruppbloggar/sidor, osv.

  Allt samlas under portalen: http://centerpartiet.net/

  Kanske något att inspireras av 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: