Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Utvärdering av Landsmötesbloggen

Fungerade Landsmötesbloggen bra? Nja. Det som var bra:

 1. När man kommer in på sidan ser man allt väsentligt på en gång: länkar till alla politikområden, blogginlägg, Twitter och de senaste kommentarerna. Sidan utnyttjar verkligen möjligheterna med webb 2.0.
 2. Sidan ser helt ok ut, tack vare kloka kommentarer från olika håll och lite hackande av Mattias Lönnqvist.

Mindre bra:

 1. Det visade sig ta betydligt mer tid än jag först hade trott att lägga ut material så att det blev någorlunda läsligt och snyggt. Så vi fick inte ut landsmöteshandlingarna uppdelat på de olika områdena i tid. En del fick vi inte ut alls.
 2. Det kom inte igång särskilt mycket debatt på sidan. Den enda debatt som fick lite fart var om tredelad föräldraförsäkring. Detta hängde säkert ihop med punkt 1.
 3. Trots en mycket bra artikeln i Tidningen Nu var det inte så många som upptäckte sidan.

Vad ska man dra för slutsatser av detta? Att vi inte hittade den rätta formen för att förbättra interndemokratin. Kanske skulle det fungera bättre om partiet startade något, till skillnad från ett gräsrotsinitiativ. Ett intressant tillfälle att prova skulle vara nästa gång vi har ett samråd. En annan fördel med det är att det är mer avgränsat, så det blir lättare att få en fokuserad debatt. Det kräver också en mer rimlig arbetsinsats.

Madeleine Sjöstedt provade att starta en wikisida för att diskutera samrådet om kulturpolitik. Där avskräcker formen många, de flesta har läst på en wiki men aldrig skrivit. Ändå tyckte jag att det gav väldigt mycket mer än att bara knåpa ihop ett samrådssvar på egen hand och skicka in.

En reflektion är också att de som verkligen har något att säga antingen har en egen blogg, och föredrar att säga det där, eller är väldigt upptagna människor som inte har någon möjlighet att följa en debatt om det blir många inlägg och går snabbt. Så en bra interndemokrati via nätet kommer nog att kräva en aktiv redaktör som lägger in citat från de bloggar och gammelmedier där debatten förs.

/Andreas Bergström

Annonser

Filed under: Uncategorized

2 Responses

 1. Erik skriver:

  Men du är alldeles för självkritisk och defensiv Andreas! Min bild är att Landsmötesbloggen fick flera andra positiva effekter.
  1, Partiet startade också en ”Landsmötesbloggen” och en egen twitterkanal.
  2, Massor av bloggare i den liberala rörelsen länkade till sina motioner på vår landsmötesblogg. Om den inte funnits hade fördebatten blivit mycket mindre.
  3, Twitterkanalen, som jag ser som en del av projektet, var mkt aktiv under hela landsmötet. Jag satt hemma och följde slaviskt.
  4, Vi visade just att gräsrotsaktivister kan göra mkt bättre saker än partikansliet. Där prövas ju inget nytt om inte aktivister går före.

  Vad kan då bli bättre?
  1, Du pekar på att det var mkt jobb med att lägga upp motionerna. Sannerligen! Men om partikansliet hade publicerats handlingarna i ett öppet format, eller iaf i word, så hade det varit enklare för medlemmar – som vi – att göra ngt av de. De tänkte inte på det eftersom de inte tänker på att medlemmar kan göra saker själva. Nu fick de upp ögonen för problemet. Förhoppningsvis blir det bättre nästa gång.
  2, Vi borde ha satt igång arbetet tidigare, när handlingarna kom ut och vi borde ha fördelat arbetet smartare mellan oss. Men det lär vi av till nästa gång.

  Din arbetsinsats i detta var grym, och du måste verkligen ta åt dig bättre av resultaten!

 2. Tack, Erik! Jag håller med om att jag borde ha skrivit om Twitterkanalen, som var lyckad. Den var för övrigt Martinas idé, äras den som äras bör.

  Och visst var det lärorikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: