Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Rösta om nya EU-ministern – men med förnuft

Vecka ut och vecka in, och aldrig blir det något svar. Kanske har Jan Björklund svårt för att bestämma sig? Men här kommer vägledning. Du kan rösta på max tre personer.

Ovan finns några tippade, och några otippade kandidater. Kolla mer om dem här: Birgitta Ohlsson, Cecilia Wigström, Cecilia Wikström, Helene Odenjung, Karin Pilsäter, Maria Arnholm, Nina Larsson, Paula Röttorp, Tina Acketoft.

Erik

Annonser

Filed under: Gör det själv, Kandidater,

8 Responses

 1. Johan skriver:

  Nice. Men givet tidigare diskussioner här å ADL; är det självskrivet att den nya EU-ministern ska vara kvoterad – som kvinna, cardcarrying folkpartist och yrkespolitiker?

  Ja, jag vet, wishful thinking and all that, men är det inte vad vi ägnar oss åt här på ADL, att tänka att en annan värld är möjlig?

 2. Erik skriver:

  JO, därför finns det också en ruta för att skriva in andra namn. Jag är väl för inrutad, men kom inte på några som låg utanför boxen. Men föreslå gärna bubblare. Om inte annat är det bra inför höstens diskussioner.

  Men jag håller med, det skulle ju vara intressant om Jan Björklund gjorde en Sarkozy och utsåg en socialist som gjort sig känd till typ bitr inrikesminister(?). Eller en Obama som lärt försvarsministern sitta kvar.

  Bubblare: Sofia Nerbrand, Dilsa Demirbag Steen, Inga-Britt Ahlenius, Pernilla Ström, Annika Ström Melin… Men det är riktigt. Jag kommer bara att föreslå kvinnor.

 3. Niki skriver:

  Kul idé!

  🙂

 4. Martin skriver:

  Jag tycker man ska kvotera in någon med formell kompetens; sådana personer är nämligen kraftigt underrepresenterade i såväl regering som riksdag (samt på den föreslagna listan). Varför inte satsa på någon ledande profil inom europeisk integrationsrätt? En sådan borde ha enorma fördelar när det gäller att navigera den byråkratiska EU-kolossen.

  På EU-ministerposten är detta särdeles betydelsefullt då andra länders representanter tenderar att vara mycket mer kompetenta än Sveriges. Skickar man en Bosse Ringholm-typ till möten i Bryssel får man liksom räkna med att bli överkörd.

 5. JFE skriver:

  Fast du har väl ändå glömt Helena Dyrssen? Hon borde väl stå högt på den korta fp-listan.

  En ytterligare kandidat som jag nog tycker du glömt är Maria Åsenius.

  Fast ska man argumentera enligt Martins linje är ju en anna variant at ta någon som har jobbat i eller kring kommissionen ett tag och då finns det ju några att välja, men kanske inte så många fp-personer som jag kommer på på rak arm.

 6. Erik skriver:

  Åsenius har precis blivit stabschef (?) hos Cecilia Malmström i Bryssel, men Dyrssen har varit med i spekulationerna ngnstans har du rätt i. Men hon har ju mer inflytande som statssekreterare i samordningen än som EU-minister, så jag vet inte. Men lägg gärna till och rösta!

 7. Martin skriver:

  Jag röstade på Lena Ek. Hon har erforderlig kompetens samt gedigen erfarenhet av EU-systemet.

 8. JFE skriver:

  @Erik Aha. Så Cissi tar med sig Åsenius till att bli kabinettschef (antar jag att du avser). När man inte längre är aktiv (och därtill föräldraledig) så missar man en del.

  Dyrssen var den jag röstade på, även om jag tycker att Martins val var både framsynt och genomtänkt. Precis som det var ett klokt val 2004 http://www.friktion.se/110/a.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar

%d bloggare gillar detta: