Att dricka liberalt

Ikon

Annars är risken att det blir gravöl för partipolitiken

Små steg mot förnyelse på liberalt riksmöte

Några slutsatser från helgens kommunala riksmöte med Folkpartiet i Linköping. Vad hände som var nytt och positivt, och vilka delar var rester från partipolitikens stolta men historiska historia?:

  • Våren 2004 gick Folkpartiet in i EP-valrörelsen med ryggen först genom att kräva att Sverige skulle införa övergångsregler för alla de nya EU-medborgarna. Bitterheten förstenade stämningen i hela valkampanjen och ett bra tag efteråt. (Motståndet mot övergångsreglerna bland medlemmarna, som leddes av Erik Ullenhag, vann dock, och ledde till att det inte blev någon kompromiss i riksdagen) Entusiasmen inför årets ideologiskt trygga valkampanj – som också presenterades av nämnde Ullenhag – var på riksmötet mycket stark.
  • Missnöjet bland personal och folkvalda är annorlunda idag än för några år sedan, mer konstruktivt. Men fortfarande grundat i bristen på ideologisk förankring i partiets utspel. När Folkpartiets arbetsgrupper presenterat sina förslag har det hittills varit tydligt att spetsen och uppmärksamheten söks i provokation och populism (förbjud matematikundervisning på arabiska, mobbare under 15 år ska polisanmälas, utökat avdrag för hushållsnära tjänster). Någon formulerade det som ”Det är inte uppmärksamhet som ger röster, utan att man vinner väljarnas förtroende för sin politik.” Det konstruktiva motståndet var dock starkt bland deltagarna. Och när alla nu uppmanas att aktivera sig på internet blir det omöjligt för partiledningen att komma undan kritiken.
  • ”Allt det nya” hade en tydlig närvaro på riksmötet. Martina Linds föredrag om att flest vänner på internet vinner, Liberatis seminarium om det nya nätverkssamhället, kandidaterna till Europaparlamentet avkrävdes svar på hur de använder nya medier, Barbro Westerholm gjorde sin presentation via en Youtubefilm (Men var är den nu?), det fanns en bemannad datorhörna för de medlemmar som behövde lära sig hur man registrerar en blogg eller blir medlem på facebook och några glada entusiaster startade en facebookgrupp med budskapet att Erik Ullenhag borde bli medlem. Kanske låter detta inte som något nytt, men det är det.
  • Vad som inte var nytt var de förlegade mötesformerna. De som var med redan från fredagen fick i sig nio anföranden på mellan en och en och en halv timme. Utöver dessa hölls fyra seminarieomgångar i stora salar, förvisso med möjlighet till frågor men i mycket traditionell form. Och det fanns ingen metod för hur människor skulle lära känna varandra. Det var fullt möjligt att delta hela helgen utan att någonsin säga ett ord, eller prata med en enda ny människa.
  • I valrörelsen 2002 gjorde Folkpartiet integrationspolitiken till en stor profilfråga. Sju år senare är närvaron av människor från Sveriges utanförskapsområden fortfarande helt frånvarande när Folkpartiet samlar 800 av sina folkvalda. Birgitta Ohlsson brukar säga, att om man vill förändra världen måste man börja med sig själv. Amen.

Andra bloggar om riksmötet: Mathias Sundin, Hanna Lager, Tobias Krantz, Fredrik Sneibjerg, Niklas Frykman, Inger Hilmansson, Lotta Edholm.

Filed under: Politiska kommentarer, , , , ,

2 Responses

  1. Seved Monke skriver:

    God kväll!

    Kort kommentar om den näst sista punkten, om mötesformerna. Jag har varit på tre stora FP-möten nu och det slår mig att jag nästan bara umgås med de som jag redan känner. Jag nätverkar med folk från Stockholm som jag kan nätverka med varje vecka hemma. Det ligger såklart hos mig, jag skulle kunna ta kontakt med andra människor på mötet men det blir inte så många tillfällen till det. Man pratar inte med folk man inte känner och gör man det så är det om hårdheten på bullarna eller inställda tåg.

    Jag tror vi skulle tjäna på att lära känna varandra bättre. Jag är nu idag via nätet pratat med två personer som jag såg på riksmötet men inte bytte ett ord med. Jag kom ihåg deras namn och hittade deras bloggar på nätet.

    Oavsett så bör vi lobba för att ha mer sociala sammankomster på riks- och landsmötena så vi kan nätverka över hela landet, även på en kommunal nivå. Vi kan byta erfarenheter och lära oss av varandra. Nätet fyller här en otroligt viktigt funktion men vi ska inte underskatta det fysiska mötet.

    Och tänk så många trevliga likasinnade människor man missar när man bara umgås med de man redan känner.

    Seved Monke

  2. Erik skriver:

    Seved,
    Du har helt rätt. Det är förvisso var och ens ansvar. Men även mötesorganisatörerna borde tycka att det är prioriterat att skapa former för att de som är med i Folkpartiet verkligen lär känna varandra. Till höger här på sidan finns rubriken ”Våra ideer för ett nytt partimedlemskap” Den första artikeln handlar om bland annat detta.

Lämna en kommentar

Liberala ledare – ny blogg!

Folkpartiets hemsida lever fortfarande på 1900-talet. Men Att dricka liberalts linje är att inte bara klaga, utan göra själv först. Alltså har vi skapat en mycket enkel blogg som samlar Folkpartiets ledarskaps nyhetsbrev, och dessutom RSS-flödena från Knuff och Google news på en och samma plats. Titta här: Liberala ledare

Våra kandidater i Folkpartiets provval

Folkpartiets provval pågår under hösten. Alla medlemmar kommer att få röstsedel och kandidatpresentationer i brevlådan. Att dricka liberalts kandidater till riksdagen är:

Jenny Sonesson - Läs mer här.
Ulf Öfverberg - Läs mer här.

Och till Stockholms kommunfullmäktige är:
Andreas Bergström - Läs mer här.

Våra idéer för ett nytt partimedlemskap

Förändringstrycket på de svenska politiska partierna är starkt. Men åtgärderna har varit få. Att dricka liberalt har ett antal förslag för hur partimedlemskapet borde utvecklas i framtiden, läs här:

Det perfekta partimötet

Medlemmarna är mest i vägen

Medlemsorganisation istället för utspelshets

Två motioner som skulle förändra Folkpartiet i grunden, och till det bättre

Fler förslag är på väg, men du kan också skriva egna här.

Var med och skriv ett nytt partiprogram

Partipolitiken behöver förnyas. Arbetsformerna för att skriva partiprogram skapades före telefonen. Vi bygger ett liberalt partiprogram genom att använda en gratiswiki. Kolla här

Upprop mot förslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring!

Regeringen har föreslagit att personer som fått uppehållstillstånd i Sverige ska ha en inkomst och bostad innan familjen får komma efter. Detta förslag måste stoppas. Ingen integreras bättre och snabbare för att de separeras från sina barn. Skriv under uppropet här!

Våra omröstningar